ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor anunță că va solicita clarificări în privința aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciștilor practicieni, după ce un Ordin emis de Ministerul Sănătății și publicat recent în Monitorul Oficial stabilește că prescripțiile pe baza cărora sunt eliberate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic să fie reținute în farmacie și, la nevoie, să se poată elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă, relatează Știripesurse.
 
De asemenea, farmaciștii reclamă că Ministerul Sănătății nu a ținut cont de toate solicitările și sugestiile lor transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului.

Farmaciștii spun, totodată, că pacienții nu au pregătirea medicală ca să decidă ce mediament trebuie să ia

Asociația precizează, în privința „dozei de urgență” care poate fi eliberată de farmacist, că acesta nu este un concept nou și că acordarea dozei de urgență dintr-un antibiotic „nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist”

Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor aduce clarificări cu privire la Ordinul emis recent de Ministerul Sănătății, act normativ al cărui scop este acela de la reduce consumul de antibiotice, și anunță că va cere clarificări cu privire la implementarea acestuia.
 
Redăm mai jos comunicatul Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor:

„Modificările pe care le aduce prezentul ordin influențează cu precădere modul de prescriere și de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici și farmaciști, în legătură cu aceste medicamente. Așadar, asociația noastră va solicita și clarificări în privința aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciștilor practicieni, prin obligațiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea și raportarea acestor prescripții.

Apreciem ca fiind regretabil faptul că Ministerul Sănătății nu a ținut cont de toate solicitările și sugestiile noastre transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului. La fel de regretabil este și modul în care a gestionat valul de reacții ce a urmat publicării în Monitorul Oficial, prin precizările de pe pagina de web oficială din data de 22.01.2024, care au fost în contradicție cu prevederile noului ordin, dar și ale legislației în vigoare, ducând astfel în eroare pacienții. Rolul Ministerului Sănătății ar trebui să fie în sensul informării corecte a cetățenilor cu privire la noile dispoziții legale, dar și de elabora programe eficiente de educare a populației cu privire la modul corect și responsabil de utilizare a antibioticelor. Astfel de acțiuni considerăm că ar avea efecte mult mai bune în combaterea rezistenței la antibiotice decât simpla adoptare a unor noi reglementări în domeniu.

Ordinul vizează doar medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic, nu și pe cele ce conțin substanțele specificate care se eliberează fără prescripție medicală (categoria OTC), sau cele de uz topic (administrate topic, cu acțiune locală), și nici preparatele magistrale (formulele individualizate care se prepară în farmaciile cu receptură).

Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situația și eliberează doza de urgență dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând, sau poate lua hotărârea de a nu elibera medicamentul, eventual cu recomandarea consultării cât mai rapide a unui medic, dacă așa evaluează situația, sau nivelul său de expertiză este depășit”, se arată în comunicatul Asociației.