ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, a transmis Ministerul Sănătății într-un răspuns la o adresă formulată pe 15 iulie de instituția Avocatului Poporului, care s-a sesizat din oficiu cu privire la tentativa guvernanților de a le impune cadrelor sanitare vaccinarea anti-Covid sau testarea periodică, din venituri proprii, relevă Profit.ro

„Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a (sic! - n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 - lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 - alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 - lit. c)).

Așadar, nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în adresa transmisă Avocatului Poporului de Ministerul Sănătății, citat de profit.ro

Ministra Sănătății, Ioana Mihăilă (USR-PLUS), a făcut repetate remarci de natură să le impună medicilor și asistentelor vaccinarea cu serurile experimentale Covid, sugerând că, în caz contrar, aceste categorii profesionale vor fi obligate să facă teste Covid pe cheltuiala proprie. Un șantaj destul de costisitor, având în vedere că testarea RT-PCR, singura care permitea o recunoaștere extinsă pe mai multe zile, urmează să fie abandonată după ce CDC a recunoscut că dă rezultate fals-pozitive, iar testarea rapidă nu este recunoscută decât timp de 24 de ore, o repetare zilnică a acesteia din fonduri proprii putând fi mai scumpă decât valoarea salariului lunar.