ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două ordine comune ale Ministerului Sănătății și MAI au fost publicate vineri seară în Monitorul Oficial. Este vorba de un ordin privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectării mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă și un ordin pentru aprobarea regulilor privind accesul îl lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase. 

Vineri seara a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne, prin care se introduce obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice închise și obligativitatea triajului epidemiologic la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, informează Știri pe Surse
 
Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal și constă în măsurarea temperaturii prin termometru non-contact și observarea semnelor și simptomelor respiratorii. Triajul se aplică atât personalului angajat, cât și altor persoane care, în mod rezonabil, au motive justificate pentru a se afla într-o incintă a instituțiilor publice sau a operatorilor economici.

Odată cu publicarea ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 și al HG 394/2020, cele două măsuri devin obligatorii. Alături de ordin au fost publicate și instrucțiuni generale privind aplicarea normelor și măsurilor de igienă.

De asemenea, vineri a fost publicat în Monitorul Oficial noul Ordin privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase în timpul stării de alertă. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al MAI prevedere obligativitatea dezinfectării după fiecre utilizare a obiectelor de cult care intră în contact cu credincioșii în cadrul ritualurilor religioase, mai informează Știri pe Surse

Potrivit ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 și al HG 394/2020, credincioșii trebuie să păstreze o distanță de 2 metri în spațiu închis și 1,5 metri în aer liber. Dacă slujba are loc în interiorul lăcașului de cult, este permisă participarea a maximum 16 persoane, obligate să poarte mască de protecție. Slujbele desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașelor de cult, nu sunt considerate adunări publice. Se vor dezinfecta o dată la 4 ore obiectele sau suprafețele frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune ș.a.).

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult este emis de Romică-Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu nr. 875/22.05.2020 și de Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Interne, cu nr. 80/22.05.2020.

Până la ora publicării acestui articol, Patriarhia Română nu a emis încă un punct de vedere pe această temă.