ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Toate cele 13 persoane de la Gorj care au fost contacți direcți au fost testați negativ cu coronavirus”, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Tătaru a făcut precizări legate de condițiile încare este instituită carantina, precizând că la acest moment se află în carantină 69 de persoane, 4818 persoane izolate la domilicu, dintre care 920 în București.
„Avem rezultatele. Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste ale unor persoane. Când vom avea rezultatul, vom reveni. Tot azi s-a emis ordinul de carantină. Toată lumea a întrebat de acest ordin. Ce spune acest ordin? Spune că toate persoanele care vin din zone închise, Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia, sunt puse în carantină instituționalizată 14 zile. La intrarea în carantină vor fi testați, iar la ieșirea din carantină se vor face două teste, la diferență de 24 de ore, care trebuie să fie negative”, a subliniat Tătaru.

Acesta a mai spus că, dincolo de cazul Gorj, toate celelalte teste efectuate până astăzi, inclusiv cele venite de la Buzău, sunt negative, prezentând situația la zi. „Astăzi la ora 14, se aflau 69 de persoane în carantină, 4.818 persoane izolate la domiciliu, din care 920 la București. Ca și locuri în spitalele din România, paturi de boli infecțioase în acest moment 7.720, din care 92 de paturi sunt de anestezie și terapie intensivă”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că  „nu avem în acest moment nicio persoană pozitivă pentru coronavirus” menționând că au fost identificate, peste 4.000 de locuri, la nivel național, care pot fi folosite pentru carantină.

„Sunt mai multe probe în testare în continuare, dar rugămintea e să nu devină fiecare din aceste cazuri o poveste de panică până la momentul ieșirii rezultatului. După cum vedeți, foarte multe din situațiile semnalate a rezultat că sunt negative”. 
 
De asemenea, Arafat s-a referit la achizițiile și procedurile care se desfășoară în prezent. „Azi au fost primele zece oferte pentru scannere. La acest moment sunt în negociere. Până la sfârșitul zilei, sper să avem rezultatul negocierii și o să știm în cât timp vor fi livrate. Știu că mâine vor fi deschideri pentru echipamente de protecție, așa că toată activitatea de achiziție este în desfășurare”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit și despre 
știrile false care continuă să apară. „Azi am dat exemplul unui ordin de ministru elaborat, scris de cineva și transmis pe toate rețelele, care pentru un om simplu nu are cum să înțeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma și a introduce panică. Nu credeți în astfel de materiale care vă ajung pe diferite căi, până nu sunt confirmate de comunicatele Grupului Strategic de Comunicare”.