ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a recunoscut că a folosit bombe termobarice, sau bombe cu vid, în Ucraina, confirmând relatările larg-răspândite potrivit cărora ar fi fost folosite astfel de arme devastatoare, transmite Daily Mail.

Ministerul britanic al Apărării a declarat marți că Moscova a anunțat că a folosit aceste arme „care sparg plămânii”.
 
De asemenea, ziarul ucrainean Ukrayinska Pravda a scris că un artilerist rus, sergentul Serghei Gubarev, a declarat la un post de televiziune de stat că a folosit această armă. Informația a fost preluată dintr-un reportaj difuzat de Zvezda - o rețea de televiziune națională de stat a Ministerului rus al Apărării.
 
Gubarev a folosit arma pe 4 martie, în regiunea Cernihiv, potrivit Pravda.
 
Orașul, situat la 130 de kilometri nord de Kiev, a fost supus unui bombardament intens din partea rușilor. Cu o zi înainte ca bomba termobarică să fie folosită, 47 de civili au fost uciși în acest oraș în timp ce stăteau la coadă să cumpere pâine, la orele amiezii. 
 
Arma din perioada sovietică lansează rachete din vârful unui tanc. Armele termobarice aspiră oxigenul din jur, creând temperaturi mai ridicate și explozii mai puternice, și durează mai mult decât un explozibil convențional.
 
Conform legilor internaționale privind conflictele armate, armele termobarice nu sunt ilegale, dar nu pot fi folosite împotriva unor ținte militare dacă lansarea lor ar putea afecta și civili.
 
Rusia, aparent frustrată de ritmul lent al conflictului, a recurs la folosirea unor metode din ce în ce mai barbare pentru a încerca să câștige războiul, scrie Daily Mail. Miercuri, un atac aerian rusesc a devastat o maternitate din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu.
 
Informarea Ministerului britanic al Apărării: