ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul României la Moscova, , a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă privind declararea persona non grata a unui membru al Ambasadei României, informează Agerpres.

"Această măsură este un răspuns la decizia anterioară nemotivată a părții române de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București", explică MAE rus pe site-ul său.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a informat la 24 mai că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

"Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București", a precizat MAE la momentul respectiv.
 
Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) apreciază drept "neîntemeiată" decizia părții ruse de a declara un diplomat român persona non grata.

"Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București", precizează MAE, într-un comunicat.

Reprezentanții ministerului român reamintesc că "decizia autorităților române a avut în vedere desfășurarea de către diplomatul rus respectiv de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice".