ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Miniștrii Guvernului Orban II sunt audiați de comisiile de specialitate, în zilele de luni, marți și miercuri. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, așa că actualii miniștri interimari sunt propuși pentru aceleași portofolii. Florin Cîțu, propus la Finanțe, este primul care apare în fața parlamentarilor, audierea sa fiind programată luni, de la ora 12.00. Lucian Bode este ultimul programat, miercuri, de la ora 15.00. Luni vor mai apărea în fața comisiilor Marcel Boloș, propus la Fonduri Europene, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, și Marcel Vela, propus la Afaceri Interne, potrivit news.ro.
 
Ședințele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea candidaților propuși pentru funcția de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.

Primul programat este ministrul interimar al Finanțelor Publice, Florin Cîțu, propus pentru același portofoliu. Cîțu este și ministrul din Cabinetul Orban care a atras cele mai mari critici din partea parlamentarilor PSD.

Deputatul PSD Marius Budăi a anunțat că-i va pune lui Cîțu cinci întrebări la audieri:

„1. Răspundeți cu da sau nu - Promiteți în fața românilor că veți mări punctul de pensie cu 40%(de la 1265 de lei la 1775 de lei) începând cu data de 1 septembrie 2020, veți dubla alocațiile de stat pentru copii și veți crește salariile dascălilor din septembrie?

2. Nu vi se pare prea mare tupeul ca după ce ați aruncat economia în prăpastie în doar 3 luni să veniți și să vă văitați de greaua moștenire?

3. Veți publica lista cu firmele care au primit rambursări de TVA și veți specifica pentru câte din aceste firme s-au verificat dosarele de rambursare TVA conform tuturor procedurilor legale?

4. Veți oferi jurnaliștilor și opiniei publice lista cu primăriile care au primit bani de la guvern prin PNDL și alte programe de dezvoltare locală în ultimele 3 luni?

5. Dacă Guvernul din care faceți parte spune că a prins în bugetul anului 2020 (cu un deficit de 3,6% din PIB) creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 și mărirea salariilor profesorilor de la aceeasi dată, cum se face că deficitul estimat de Comisia Europeană pentru 2020 este de 4,9% din PIB iar Consiliul Fiscal estimează 4,8% din PIB pentru același an?", sunt întrebările lui Budăi.

Florin Cîțu a primit aviz negativ după audierea din octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban.