ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de externe ai României și Ungariei, Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó, au stabilit la București ca cele două țări să depășească prin dialog tensiunile care au marcat recent relația bilaterală, informează Radio România Actualități.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că România dorește revenirea la o relație de parteneriat real cu Ungaria. Acesta a convenit cu omolgul său maghiar ca oficialii din Ungaria care ajung în România să nu mai facă declarații care să contrazică în vreun fel Parteneriatul Strategic cu România.

Bogdan Aurescu a declarat că, în chestiunea Tratatului de Pace de la Trianon din 1920, în urma căruia României i s-a recunoscut dreptul asupra Transilvaniei și a altor teritorii administrate anterior de Ungaria, fiecare dintre cele două state poate avea ce interpretare istorică dorește, însă, conform ministrului Aurescu, trebuie depășită recenta înfruntare a interpretărilor istorice și trebuie privit spre viitor.

În legătură cu planul ungar de dezvoltare economică a Transilvaniei, ministrul Péter Szijjártó a susținut că Budapesta ar fi primit în 2017 un acord verbal de la guvernarea PSD- ALDE, prin ministrul de externe Teodor Meleșcanu.

Ministrul Bogdan Aurescu a atras însă atenția că doar un acord scris are valoare juridică, iar orice înțelegere verbală din trecut cu vreun lider român nu este valabilă. El a explicat că programul economic ungar pentru Ardeal nu are acordul actualei guvernări de la București.

„Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program, care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă și nediscriminatorie, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislației europene sau românești privind concurența pe piață. Prin urmare vom avea discuții în perioada următoare cu privire la acest program și sperăm să ajungem la o înțelegere pe baza acestor parametri”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat de reporterul Radio România, Carmen Gavrilă.