ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de externe american și rus au declarat miercuri, în Islanda, pentru prima lor întâlnire de la alegerea lui Joe Biden, că sunt gata să coopereze, schimbând în același timp avertismente ferme cu privire la decalajul dintre cele două țări rivale, relatează La Libre.

În pofida numeroaselor "diferențe", "viziunea noastră este că, dacă liderii Rusiei și ai Statelor Unite pot lucra împreună" în fața provocărilor comune, "lumea va fi un loc mai sigur", a declarat Antony Blinken în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Serghei Lavrov la Reykjavik.

Unul dintre obiectivele întâlnirii a fost confirmarea unui viitor summit între președintele american și omologul său rus Vladimir Putin. "Dar dacă Rusia se comportă agresiv împotriva noastră, a partenerilor noștri sau a aliaților noștri, vom răspunde", a avertizat el, făcând apel la o relație "stabilă și previzibilă".

"Suntem gata să discutăm toate problemele, fără excepție, cu condiția ca discuția să fie onestă (...) și bazată pe respect reciproc", a răspuns șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

În timp ce Antony Blinken pare să dorească să facă din Arctica, o nouă problemă geopolitică aflată în centrul reuniunii regionale care îi reunește miercuri și joi în capitala islandeză, un laborator pentru o anumită cooperare axată pe provocări comune precum lupta împotriva încălzirii globale, Serghei Lavrov a ridicat tensiunea cu vorbe tunătoare. "Este clar pentru toată lumea de mult timp că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru", a declarat el luni despre Marele Nord(tot ce e în jurul Polului Nord), apărând un fel de rezervație rusă și denunțând intențiile "ofensive" ale Occidentului prin intermediul NATO și al Norvegiei. "Activitatea militară" a Rusiei în Arctica este "perfect legală și legitimă", pledase el.

Avertismentul rusesc a stârnit inevitabil un răspuns din partea lui Antony Blinken, care a cerut marți "evitarea" unor astfel de "declarații", dar și "militarizarea" Arcticii, un vast teritoriu cu condiții extreme și resurse naturale bogate în jurul Polului Nord.

După săptămâni întregi de amenințări cu măsuri punitive împotriva controversatului gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, administrația Biden a decis în cele din urmă să nu sancționeze principala companie implicată în proiect, Nord Stream AG, și pe directorul său general.

Sancțiunile vor viza entități minore, dar președintele american vrea să evite să se supere pe aliatul german - și, la rândul său, face o favoare Moscovei, denunțată la unison de adversarii săi republicani, dar și de mulți din tabăra sa democrată.

Concret, această decizie echivalează cu lăsarea câmpului liber pentru realizarea acestui gazoduct pe care Statele Unite nu îl doresc. "Este mai bine decât să citești anunțuri de noi sancțiuni, ar fi cu siguranță pozitiv", a reacționat Kremlinul înainte de confirmarea oficială din partea americană.

De la sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie, președintele Biden a afișat o mare fermitate față de Rusia lui Vladimir Putin, pe care a mers până la a o califica drept "ucigaș" - pentru a marca mai bine ruptura cu predecesorul său Donald Trump, acuzat de compasiune față de stăpânul de la Kremlin.

Moscova și Washingtonul au schimbat acuzații dure și sancțiuni dure încă de la începutul mandatului democratului. Dar de atunci, cele două capitale au dat asigurări că doresc o formă de liniștire. Pentru a realiza acest lucru, Joe Biden și Vladimir Putin par să fie de acord să aibă primul lor summit într-o țară europeană, poate în iunie, în urma reuniunilor liderilor G7 și NATO, care se vor concentra pe afișarea unui front comun anti-Moscova.

"Credem că acest lucru se va întâmpla în următoarele câteva săptămâni", a confirmat marți șeful diplomației americane. "În momentul de față, nu există niciun acord cu privire la momentul sau locul. Înainte de a ajunge la un acord asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziția SUA cu privire la agenda" unei astfel de reuniuni”, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.