ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a efectuat luni și marți o vizită de lucru în Germania pentru a vedea la fața locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români, în contextul pandemiei de COVID-19, informează Agerpres

Ministrul român al Muncii și omologul său german, Hubertus Heil, au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale, a anunțat, marți, ministerul Muncii și Protecției Sociale din România.

„Primul lucru pe care l-am discutat cu d-l ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii-cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, d-l ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

Violeta Alexandru a vizitat mai multe ferme din Germania, unde i-a încurajat lucrătorii români să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, venind astfel în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte. La rândul său, ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru a omologului său român demonstrează atât importanța subiectului, cât și angajamentul celor două guverne de a avea o abordare comună.

„Știu că aceste condiții de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială, securitate și sănătate în muncă”, a afirmat ministrul german al Muncii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România, în urma discuțiilor, cei doi demnitari au stabilit că este în interesul ambelor ministere să intensifice cooperarea în domeniul politicilor pieței muncii și să identifice noi mijloace de cooperare în domeniul protecției sociale.

Principale domenii de cooperare identificate de cei doi oficiali vizează securitatea și sănătatea în muncă și protecția socială a tuturor grupurilor de lucrători mobili, precum și accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor în domeniul legislației muncii și al celui social.

„Miniștrii Muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securității sociale, la nivel bilateral și UE, pentru a asigura protecție socială și de sănătate adecvate lucrătorilor mobili și pentru a stabili un schimb de informații privind cazurile legate de forța de muncă ce pot apărea mai ales în situații cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabilește schimbul de informații cu privire la evenimentele naționale și internaționale din România și Germania și crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protecție socială în cele două țări, precum și promovarea dialogului social bilateral între partenerii sociali. Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice, publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene”, notează ministerul de resort.

Ministrul român al Muncii a discutat, pe parcursul vizitei în Germania, și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, cu care s-a întâlnit luni.

În acest context, ambii miniștri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.

De asemenea, cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii muncitori sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.

Ministrul român al Muncii și Protecției Sociale a cerut ca lucrătorilor sezonieri români din Germania să le fie garantate drepturile sociale și sprijinul în situații critice, ca, de exemplu, îmbolnăvirea acestora sau închiderea întreprinderilor în cadrul cărora activează.

Ministrul federal al Alimentației și Agriculturii a dat asigurări că Guvernul federal va face tot posibilul pentru a îmbunătăți condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor sezonieri.