ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România se confruntă zilnic cu „provocări” din partea Rusiei în zona Mării Negre și contracarează atacuri cibernetice și interferențe politice, afirmă ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenției de știri Associated Press.

Mai exact, Mihai Fifor a declarat pentru Associated Press că România vrea să devină principalul factor de securitate și o zonă pentru depistarea rapidă a amenințărilor care vizează aliații din cadrul NATO. „Nu cred că există o zi fără provocări” din partea Rusiei asupra spațiului aerian și asupra apelor teritoriale aparținând României, dar Guvernul depune eforturi pentru „descurajarea” acestor acțiuni „cât mai mult posibil și cât se poate de eficient”, a afirmat Mihai Fifor.

România găzduiește o importantă bază militară americană și a adoptat poziții mai pro-americane decât statele vecine, situație care a condus la relații reci cu Rusia, care, potrivit lui Mihai Fifor, este „practic un vecin” de când a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.  „Rusia își suplimentează practic în fiecare zi capacitățile militare în Peninsula Crimeea; vorbim despre noi capabilități navale, despre noi fregate, noi submarine”, a explicat Mihai Fifor, afirmând că România majorează bugetul pentru apărare la nivelul de 2% și „demonstrează că este un pilon de stabilitate și securitate”, citat de Mediafax.

Mihai Fifor a subliniat că România se confruntă cu „interferențe în zona politică, interferențe asupra minorităților… și război economic” care include exprimarea de opoziție față de construcția unei conducte care să reducă dependența față de gazul rusesc.  Conducta de gaz, din Bulgaria spre Austria prin România și Ungaria, ar putea permite României să devină un mare exportator de gaz prin conectarea rezervelor din bazinul Mării Negre.