ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul ministru al Economiei Virgil Popescu vrea acordarea subvențiilor pentru energie și gaze doar consumatorilor vulnerabili și nu întregii populații. După cum a anunțat miercuri noul ministru al Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului,  celebra ordonanță 114 instituită la finalul anului trecut, supranumită și „taxa pe lăcomie”, prin care s-au impus suprataxe pe afacerile din energie, telecomunicații și active bancare, va fi abrogată,
 
„Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni în piață. Abrogarea va fi cu o perioadă de tranziție. O să vedem răspunsul Comisiei Europene la prounerea care a fost făcută de fostul Minister al Energiei și în funcție de acest lucru vom vedea cum vom lua în calcul această perioadă de tranziție. Ne dorim deblocarea investițiilor privind extracția gazelor naturale din Marea Neagră. Abrogarea (OUG – n.r.) 114, cu tranziție, împreună cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subvenția să se ducă către acei oameni care au nevoie”, a afirmat Virgil Popescu, citat de Mediafax.

Acesta a explicat că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerele Muncii și Dezvoltării vor trebui să definească consumatorul vulnerabil.

„În acest moment, întreaga populație a României este subvenționată. Acest lucru trebuie să se oprească. Oamenii care au nevoie trebuie ajutați. De aceea acest concept al consumatorului vulnerabil trebuie definit. Ministerul Economiei nu poate să-l facă singur, va trebui să-l facă cu Ministerul Muncii și cu Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației”, a spus Popescu, conform agenției de presă.

Ministrul a precizat că joi va avea o întâlnire, la ora 09:00, cu președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pentru a discuta mai multe probeleme, inclusiv despre OUG 114.
 
Guvernul Dăncilă a adoptat la finele anului trecut ordonanța de urgență ce cuprindea numeroase modificări fiscale,printre care ”taxa pe lăcomie, plafonarea prețului la gaze și energie electrică și reducerea comisioanelor la fondurile de pensii private de la 2,5% la 1%. Totodată, a fost instituită o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie.