ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a susținut, miercuri seara, în emisiunea România 9, la TVR,  că în această vară va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România. Primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin și Băița, a menționat ministrul Economiei.  El a mai declarat că săptămâna viitoare, OMV Petrom și ExxonMobil vor anunța că încep investițiile din Marea Neagră, ceea ce poate duce la independența energetică a României peste cinci ani.

 „Până în august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seara, Nicolae Bădălău, într-o emisiune la TVR 1, întrebat despre când va reîncepe mineritul în România.

„Remin Baia Mare îi dau drumul. Acum câteva săptămâni au încercat unii să îi vândă sediul central care este în Baia Mare, o frumusețe. I-am oprit și nu vând nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are condiția să facă metalurgie, vreo 200 și ceva de milioane. Atunci începem să contăm și noi în Europa. Mai am Băița și restul care sunt mai mici”, a precizat Bădălău.
 
Întrebat ce resurse de aur are România și cum pot fi acestea exploatate. acesta a răspuns: „Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, ne facem inele, ghiuluri”.

Ministrul Economiei a mai spus că „nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zăcămintelor de aur să fie stabilite parteneriate public-private, deși „asocierea” este o idee bună, în opinia acestuia.

„Luăm firme străine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele”, a subliniat Bădălău. 

Cupru Min este evaluat la 2,5 miliarde, conform evaluării Ministerului Economiei, a arătat sursa citată. „Resursa noastră de cupru și aur, numai pe Cupru Min și Moldomin duce peste 80 de ani, trăim din ea și nu vrem să-l exploatăm. Luăm materialul și îl exploatăm bulgări afară, concetrat. Asta facem. La containere am încasat peste 100 de milioane de euro”, a susținut Bădălău.

„Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea România sunt închise, cu excepția Cupru Mind, „care pune concentratul în containere și îl exportă în China”, potrivit datelor furnizate de sursa citată. „Vă dați seama?! Și este rentabil. Și noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adăugată. (…) Am chemat Consiliul de Administrație de la Cupru Min și i-am întrebat: «Când se termină contractual acesta?» «În octombrie.» «Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, că statul este proprietar, prin Ministerul Economiei». La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane că sunt de-acord să investească în România”, a subliniat Bădălău.

În acest context, ministrul Economiei a menționat că exploatarea se va face pe baza unei noi legislații.

„Încercăm să scriem acum o lege a mineritului. (...) Ne dă bani Uniunea Europeană să le închidem, pentru că nu trebuie să fim pe piață. Asta încerc să vă spun, că trebuie să fim români și să ieșim pe piață. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru închiderea de mine”, a precizat Bădălău.

Ministrul Economiei a mai susținut idea ca acei bani să nu mai fie alocați de Comisia Europeană, iar România să redeschidă acele mine.

Bădălău a declarat, de asemenea, că săptămâna viitoare, OMV Petrom și ExxonMobil vor anunța că încep investițiile din Marea Neagră, ceea ce poate duce la independența energetică a României peste cinci ani.

„Cu offshore-ul devenim principalul furnizor de gaze al Uniunii Europene. Avem bogăție. Înțeleg că OMV-ul și americanii (ExxonMobil – n.red.) anunță săptămâna viitoare că încep investițiile. Noi deja lucrăm BRUA. Avem finanțarea pe Podișor – Tuzla, ca să legăm cu principală, știți că am cumpărat și compania din Republica Moldova (Moldogaz - n.red.)”, a spus, miercuri seara, Nicolae Bădălău, într-o emisiune la TVR 1, întrebat despre situația gazelor din Marea Neagră.