ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jumătate dintre măștile aflate pe piață nu protejează împotriva Covid, iar autoritățile vor emite un ordin pentru a obliga comercianții să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

"Sunt ușor uimit și dezamăgit de calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment. Dacă v-aș spune că aproximativ jumătate din măștile care se găsesc la comercializare, în momentul de față, în rețelele de distribuție - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respectă, adică nu ne protejează, poate că ați zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse în comercializare măști care nu protejează populația", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a arătat că măștile neconforme au fost oprite de la comercializare de către inspectorii ANPC, care au aplicat și amenzi în valoare totală de 18 milioane lei.

"Măștile care au fost oprite de la comercializare nu sunt măști conforme. Ele nu respectă nici standardul de măști medicinale și nu sunt nici măști de protecție. Practic sunt niște măști care nu protejează. Este ceva pe care Comisia Europeană ar urma să le denumească drept acoperitoare de față. Oamenii trebuie să fie informați, trebuie să știe acest lucru. Pe lângă faptul că importatorii introduc pe piață aceste lucruri, eu cred că este și responsabilitatea rețelelor de distribuție, a hypermarketurilor, farmaciilor să urmărească și să verifice ce introduc în vânzare. Pentru că nu există un standard pentru aceste acoperitoare de față", a spus Virgil Popescu. El susține că "absolut toate măștile care sunt neconforme sunt măști din import" și a cerut cetățenilor să se orienteze către produse românești.

„Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măști, au o asociație a producătorilor români și care afirmă că, lucrând la întreaga capacitate, pot asigura întregul necesar de consum al României. Îi sfătuiesc pe cetățeni să caute produse românești, pentru că sunt autorizate, sunt acreditate și sunt cele mai bune de pe piață", a completat Virgil Popescu.