ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, luni, în contextul slujbelor religioase oficiate în anumite unități de învățământ la început de an școlar, că aceste slujbe nu sunt ilegale, dar nici obligatorii, decizia aparținând în acest sens conducerii fiecărei școli.
 
Reacția sa a venit ca urmare a alegațiilor lansate în spațiul public de un ONG secularist, care acuza faptul că slujbele de început de an ar fi ilegale. Patriarhia Română a demontat acuzațiile.

„Dacă cei din unitatea respectivă de învățământ consideră, doresc să cheme un preot pentru a ține o slujbă, nu este absolut nimic ilegal. Nu este obligatoriu. Dacă era ceva obligatoriu se impunea și aveam alte discuții, era discutabil. Dar, aici, fiecare școală, fiecare director, fiecare consiliu de administrație al școlii poate să invite, dacă dorește, un preot pentru o slujbă”, a precizat ministrul interimar al Educației, care a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Școala gimnazială nr. 79 din București.

„Ați văzut vreo reacție negativă din partea părinților, astăzi? Nu am văzut nicio reacție negativă. Conducerea școlii decide dacă invită sau nu un preot la deschiderea anului pentru a ține o slujbă. Încă o dată: nimeni nu obligă prezența unui preot în școli la deschiderea anului școlar”, a completat Breaz.

Un număr de 2.824.594 de elevi și copii de grădiniță au început, luni, cursurile anului școlar 2019 - 2020.