ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educației, Monica Anisie, are parte de critici din partea profesorilor după ce a intrat în mai multe săli de clasă în timpul orelor, cu jurnaliștii după ea. Aceasta a umilit o profesoară în fața elevilor, după ce a surprins-o ridicând vocea la ei.  Aflată în inspecție inopinată, dar însoțită de cameramanii de la ProTV, Monica Anisie asculta la ușa unei clase și a auzit-o pe învățătoare că vorbea pe un ton oarecum ridicat cu copiii, scrie Cotidianul. Pe înregistrare, se aude foarte clar că dominișoara învățătoare nu le spunea copiilor altceva decît: „Gata, nu mai vorbește nimeni, nu mai tulbură nimeni, cine vrea, ridică mîna!”
 
Brusc, ministresa deschide ușa și se repede la tînăra învățătoare, fără să țină cont că de față erau copiii: „Sînt Monica Anisie, ministrul Învățămîntului, și v-am auzit de pe hol cum urlați la copii. Aceasta este o atitudine pe care dumneavoastră trebuie s-o aveți față de așa copii frumoși?”, scrie Cotidianul.

Cadrele următoare ale reportajului o arată pe învățătoare plîngînd, explicînd ministrului că nu țipa, ci că așa este vocea mai ei, mai autoritară. Un copil care este întrebat de reporter (!!!) de ce țipă învățătoarea, pare că înțelege mai bine ca ministresa ce s-a întîmplat: „Uneori, țipă. Păi, dacă nu stăm cuminți?”
 
Acest episod a adus reacția unui cadru difdactic, care i-a reproșat ministresei de la Educație că a făcut un „spectacol” menit să atragă simpatia părinților și să dea bine în fața ziariștilor care o însoțeau.
 
„Sunt profesor... Sunt un om obișnuit, cu bune și rele, dar cu respect pentru profesia pe care o am. Am considerat întotdeauna că anumite lucruri trebuie rezolvate în cancelarie, pe principiul rufelor spălate în familie.

Am asistat ieri la un spectacol dat de nimeni altcineva decât ministra educației. Cu o armată de jurnaliști după dumneaei a ascultat la usa unei clase până când a auzit învățătoarea țipând. A năvălit cu duiumul de jurnaliști peste învățătoarea înțepenită de frică. Și cu vocea ridicată a "tras-o de urechi  în fața copiilor. Normal că încurajați de această atitudine copiii au spus multe, probabil reale”, a scris Rodica Nina Secelean, vicepreședintele Asociației Pedagogilor Români din Covasna, pe Facebook. 
 
„Sunt însă multe de spus. În primul rând legea educației prevede că nimeni, dar absolut nimeni nu poate intra în timpul orei, să întrerupă ora fără acordul cadrului didactic. Aceasta se poate întâmpla numai dacă există o reclamație care ridică suspiciuni că se produc acte de violență. Dar să trecem peste... Este foarte deontologic și de bun simț să admonestezi cadrul didactic de față cu elevii. Îi faci praf bruma de autoritate pe care o mai are și apoi îi reproșezi că nu stăpânește clasa”, a mai scris profesoara. 

Cum sunt cârcotașă de profesie întreb: cu ce drept intră o cohortă de jurnaliști să filmeze copiii? Aveau aprobarea părinților? Cu ce drept au fost interogați copiii în lipsa părinților? Mie, ca și cadru didactic, mi s-a cerut certificatul de non-violator. Jurnaliștii în calitate de adulți care au interacționat cu minorii aveau acest certificat?", a întrebat, ironică, Rodica Nina Secelean. 
 
„Admirabilă mirarea doamnei ministru în fața toaletelor din curte. Parcă știam că e mai fost în minister. Am o presimțire că acele toalete tot acolo erau și atunci, adică în curte. Admirabilă și mirarea că elevii merg singuri la toalete. Cu cine să meargă? Este la fel ca și la mine în grupă. Merg la toaletă cu un copil și las 30 singuri în grupă sau trimit un copil singur la toaletă și rămân cu 30 în grupă? Menționez că sunt un caz fericit din mediul urban. Pentru că politicile economice au spus că trebuie reduse cheltuielile cu personalul și au fost eliminați din sistem, primul rând îngrijitoarele. Poate ne dă d-na ministru soluția perfectă.", a mai scris aceasta. 

„Am văzut extazul organizațiilor PNL, al organizațiilor de părinți, al părinților. Bine i-a făcut! Așa îi trebuie! Un profesor bun nu țipă! Să se monteze camerele video!

Ba uneori și cel mai bun profesor țipă. Pentru că unele săli de clasă sunt atât de mari, încât trebuie să ridici vocea pentru a te face auzit. Pentru că avem clase suprapopulate și nu ai încotro dacă vrei să te faci auzit. Pentru că pur și simplu copiii abia intrați în clasa din pauză fac gălăgie și tu trebuie să începi lecția. Pentru că în sală de mese sunt 100 de copii și altfel nu te aude nimeni. Dar dacă cineva are alte soluții eu sunt gata să învăț și să le aplic. Și cred că toți colegii mei. Controalele neanunțate se fac numai în fiefuri politice, se fac cu surle și trâmbițe la posturile de televiziune. Nu au rolul de a vedea care este starea școlilor ci de a arunca cu noroi in profesori pentru a atrage simpatia și voturile părinților. Cât despre bani și fonduri nu mai departe de o lună, d-na spunea că nu cere 6% din PIB pentru educație pentru că nu are de face cu banii. Poate toalete în incinta școlilor din mediul rural, poate materiale didactice, poate cursuri de perfecționarea cadrelor didactice pe managementul grupei.

Zic...”, a conchis pedagogul.