România are o criză de scriitori de manuale, iar cărțile școlare de limba engleză lipsesc. Declarația aparține chiar ministrului Educației, Valentin Popa. Acesta a precizat că din toamnă va fi organizat un grup de lucru prin intermediul căruia vor fi instruiți profesorii pentru a elabora manuale.

„Am dori ca în toamnă să avem un simpozion, o conferință, un grup de lucru în care să încercăm să instruim cât mai multe cadre didactice pentru a putea elabora manuale școlare, deoarece avem o criză de scriitori de manuale. De exemplu, încă avem o lipsă a celor de limbă engleză. Nu am primit manuscrise suficiente care să se califice pentru a avea manual de limbă engleză. Uimitor, dar aceasta este realitatea și în general nu avem suficient de multe manuscrise astfel încât să avem pentru fiecare disciplină cel puțin trei manuale pe care să le oferim cadrelor didactice să fie alese pentru a fi tipărite. Sunt manuale, dar nu la toate disciplinele”, a declarat ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul primelor șase luni de conducere a instituției.


De asemenea, Valentin Popa a mai menționat că în noul an de învățământ peste 500.000 de elevi vor beneficia de manuale noi. „Manualele școlare este un subiect intens și probabil principala sarcină a Ministerului Educației. Anul acesta vor beneficia de manuale școlare peste 500.000 de elevi din clasele I-VI, la 63 de discipline. Există la editura didactică 105 titluri noi, din care, în premieră, sunt 40 de traduceri în limbile minorităților din România pentru un număr de 2,6 milioane de exemplare”, a mai adăugat Valentin Popa.

Ministrul învățământului a mai precizat că manualele pot fi văzute online pe site-ul www.manuale.edu.ro, precizând că sunt frumoase însă "puțin cam încărcate”