ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ministrul Sănătății a anunțat o aberație privind testarea copiilor în masă și a publicat pe site-ul ministerului un formular prin care părinții trebuiau să-și dea acceptul ca o condiție pentru aducrea copilului la școală, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a fost nevoit să intervenă pentru a lămuri haosul creat de incapabilul Vlad Voiculescu. Astfel, Câmpeanu a declarat, sâmbătă seara, că formularul publicat de Ministerul Sănătății privind consimțământul părinților pentru testarea antigen a copiilor care prezintă simptome asociate cu boala COVID-19 va fi modificat, urmând să fie adăugate informații ca să fie adus în conformitate cu legislația în domeniu.

Dreptul la educație este consfințit de Constituția României și nu poate fi anihilat prin ordine făcute pe genunchi care impun „obligativități” chestionabile, fără consultarea și acordul părinților.

"Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informații ca să fie adus în conformitate cu legislația în domeniu (...) Probabil că din dorința de a face bine, în spiritul prevenției s-au strecurat și astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenție...", a afirmat Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus.

El a subliniat că părinții nu sunt obligați să completeze acest formular și nici nu au cum să fie obligați, conform legislației în vigoare. De asemenea, ministrul Educației a arătat că se vor instrui cadrele didactice să primească formularul de la acei părinți care vor dori să aducă luni acest formular completat, din propria inițiativă, transmite Agerpres.

"Nu există niciunde obligativitatea și nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinți care doresc să-și dea acordul înainte, nu pot fi opriți. Iarăși, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva și trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (...) Acel formular în școală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învățător. Cadrele didactice din școlile din România nu pot face astfel de operațiuni fără ca Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare către școli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educației nu a făcut niciun anunț, ieri. Ministerul Educației a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educație-sănătate", a evidențiat ministru Cîmpeanu.

Totodată, el a subliniat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de școală.

"Acel formular trebuie să fie scris și semnat și va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacți direcți ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziții, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de școală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de școală, noi vom încerca să acoperim și această situație și să transmitem precizări către școli în așa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinți care benevol, voluntar doresc", a explicat ministrul Educației.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a mai punctat că părinții au dreptul să nu își dea acest consimțământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la școală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privința pașilor de urmat.


"Dacă nu face obiectul unei situații speciale, să aibă simptome în școală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situații speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toții să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situație vi se va cere acest consimțământ informat și semnat. Nu merge electronic, din motive juridice. Dacă dumneavoastră îl dați, el va putea fi testat în școală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l dați, copilul va merge cu dumneavoastră acasă și medicul de familie vă va spune ce pași trebuie să urmați și, bineînțeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului", a mai afirmat ministrul Cîmpeanu.

Și premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că părinții nu trebuie să se prezinte la școală cu un formular completat prin care să-și dea acordul pentru testarea COVID a copiilor și că se va face acest lucru doar în cazul în acelor copii care prezintă simptome.

Ministerul Educației a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuțiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învățătură și a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

MEC subliniază că dispozițiile ordinului comun sunt în concordanță cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătății care prevede la art. 660 că pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, pacientului i se solicită acordul scris.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Educației (MEC) se menționează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică „protocolul de izolare”.

Ordinul nu specifică însă nicăieri în ce constă așa-numitul „protocol de izolare”.

Totodată, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Ministerul Sănătății a informat, vineri, că formularul prin care părinții își dau consimțământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale școlare este disponibil pe site-ul ministerului și pe pagina de Facebook a instituției.

"În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranță a școlilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități. (...) Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie", se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătății, mai transmite Agerpres.

Pe de altă parte este cunoscut că testele antigen pot să dea erori.