ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății se poartă un război rece, încă de la începutul actualei guvernări. Scandalul este legat de purtarea măștii în timp orelor de sport, iar corespondența dintre cele două instituții pare un act din teatrul absurdului, transmite SPS.

Stiripesurse.ro a intrat în posesia corespondenței dintre cele două ministere. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis o adresă prin care a solicitat eliminarea măștilor în timpul orelor de educație fizică, motivând că majoritatea țărilor din Europa nu aplică o astfel de restricție.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu s-a obosit să-i răspundă omologului său, răspunsul venind din partea secretarului de stat Andreea Moldovan, cea care pare a conduce, de facto, Ministerul Sănătății.

În răspuns, Ministerul Sănătății se opune categorig eliminării măștii în timpul orelor de educație fizică: ”NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”. Problema este că, din păcate, asociațiile părinților nu sunt auzite deloc în această dispută.

Dacă facem o analiză, observăm că majoritatea țărilor din Europa nu impun obligativitatea purtării măștii. Iată cum arată situația în Europa:

Austria – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, dar activitățile sportive sunt reduse la minimum.

Belgia - În Regiunea valonă, în învățământul primar, elevii nu poartă mască. Este permisă organizarea orelor de educația fizică, dar, în măsura în care este posibil, acestea trebuie să aibă loc în spații deschise. Profesorii trebuie să poarte mască. Sunt permise cursuri de înot. În învățământul secundar, în prezent, orele de educație fizică sunt suspendate. Ele pot fi înlocuite prin activități organizate în aer liber. În acest caz, dacă distanța fizică este respectată, nu este necesară purtarea măștilor. Elevilor care au ca specializare un domeniu în care educația fizică reprezintă o parte importantă a programului lor de studii (de ex., școli cu program sportiv) li se permite să aibă ore de educație fizică numai în aer liber, fără mască. Singura activitate permisă în spații închise este înotul.

In Regiunea flamanda purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică organizate în interior nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

Bulgaria – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

CroațiaȘcolilor li s-a recomandat organizarea orelor de educație fizică cât mai mult posibil în aer liber. În cazul în care acest lucru nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale și să evite activități sportive în echipă. Dacă distanța fizică poate fi menținută, măștile nu sunt obligatorii.

Cehia – Întrucât situația epidemiologică în Cehia este gravă, este instituită carantină la nivel național în perioada 1 - 28 martie, toate școlile sunt închise și procesul educațional este organizat în format online.

Cipru – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 2 metri.

Danemarca – Purtarea măștilor nu este obligatorie în școlile din Danemarca. Măsurile de prevenție utilizate sunt: ventilația (deschiderea ferestrelor), igiena suplimentară și spălarea mâinilor, precum și testarea.

Estonia – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Finlanda - Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Franța – Organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.

Germania –Reglementările variază de la un land la altul și pot varia, de asemenea, între diferite regiuni, în funcție de rata de infectare.

Grecia – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă purtarea acesteia este obligatorie în școli.

Irlanda – Începând cu 1 martie, procesul educațional în format fizic va fi organizat pentru învățământul preșcolar, învățământul primar (clasa a 1-a și a 2-a) și clasele terminale din învățământul secundar (elevii care vor susține examenele de absolvire). În preșcolar și primar, purtarea măștilor nu este obligatorie. În învățământul secundar superior (clasele terminale), elevii sunt obligați să poarte măști în permanență. (inclusiv pentru orele de educație fizică). Trebuie remarcat însă faptul că, în ultimul an de liceu, doar un număr mic de elevi urmează ore de educație fizică.

Italia – Purtarea măștilor nu este obligatorie pentru elevii care efectuează activități de educație fizică și sport în aer liber, cu obligația menținerii distanței interpersonale de cel puțin doi metri; purtarea măștilor nu este obligatorie pentru elevii care efectuează activități didactice de educație fizică și sport în interior, cu obligația menținerii distanței interpersonale de cel puțin doi metri și a unei ventilări adecvate, fiind recomandate activitățile fizice și sportive individuale; purtarea măștilor este obligatorie pe durata activităților de educație fizică și sport, organizate în spații alternative, situate în afara clădirilor școlii, fiind obligatorie și respectarea distanței de siguranță interpersonală de cel puțin un metru.

Letonia – În prezent, procesul educațional în format fizic se desfășoară doar în învățământul primar, într-un număr limitat de municipalități, cu obligativitatea purtării măștilor pe parcursul orelor de clasă (nu se organizează însă ore de educație fizică).

Lituania – În condițiile înrăutățirii situației epidemiologice, carantina la nivel național este instituită până la data de 31 martie, fapt pentru care procesul educațional va fi organizat online.

Luxemburg - Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică.

Malta – Conform ghidurilor emise de Ministerul Sănătății, purtarea măștilor nu este obligatorie.

Olanda - Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică.

Polonia - Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică.

Portugalia – procesul educațional este organizat în format online.

Slovacia – Pentru anul școlar în curs, orele de educație fizică se recomandă a fi axate doar pe teorie, astfel încât nu se desfășoară activități fizice și sportive.

Slovenia - Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. În prezent se procesul educațional se organizează în format fizic pentru elevii din clasele 1 – 9 și cei din clasele terminale. Purtarea măștilor este obligatorie în afara sălilor de clasă.

Spania - Legea stabilește excepția de a nu purta mască atunci când orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, datorită naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, Comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive, stabilind propriile reglementări în acest sens.

Suedia - Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Ungaria – Ministerul Educației a definit un plan de acțiune care include standarde minime de siguranță. În conformitate cu aceastea: se recomandă organizarea orelor de educație fizică în aer liber, atunci când vremea o permite și cu evitarea contactelor directe. Dacă este necesară organizarea orelor de educație fizică în interior, activitățile trebuie realizate cu același partener de antrenament sau în grupuri mici. Purtarea măștilor în școli reprezintă o posibilitate, nu o obligație, însă toate școlile trebuie să pregătească propriul plan de acțiune și pot decide obligativitatea purtării măștilor. Distanțarea de 1,5 m este regula principală în interiorul școlilor și, dacă acest lucru nu este posibil, măștile sunt recomandate și în planul de acțiune al Ministerului Educatiei.