Dacă Brexit va avea loc, în scurtă vreme România va deveni primul producător de gaze din UE, astăzi fiind al treilea, a declarat marți ministrul Energiei, Anton Anton, la o conferință de specialitate, relatează Mediafax.

„Dacă Brexitul va avea loc, în scurtă vreme România va deveni primul producător de gaze din UE, astăzi fiind al treilea. Toate acestea necesită eforturi și vrem să utilizăm aceste gaze în România, în folosul cetățenilor și al industriei gazelor românești. Vrem ca resursele pe care le avem să fie utilizate și să fie puse în valoare”, a afirmat ministrul

Anton Anton spune că harta gazelor naturale „se rearanjează”, având în vedere noile resurse descoperite în zona Mării Mediterane. „Pentru România, gazul natural este o șansă enormă nu numai azi, iar ceea ce se întâmplă în ultima vreme la nivelul întregii regiuni ne arată că harta gazelor naturale se rearanjează. Discutăm deja despre noi resurse găsite în Marea Mediterană, în apropierea Ciprului, Turciei, Israelului, Egiptului, fapt ce indică o altă potențială zonă din care să aducem gaze”, a spus Anton.
Potrivit acestuia, zăcămintele descoperite în Caragele, Buzău reprezintă o sursă suficientă pentru alimentarea României pe o perioadă de 5 ani.


„Pentru România, gazele naturale reprezintă o șansă importantă de dezvoltare a comunităților locale, de revitalizare a industriei petrochimice și de dezvoltare a economiei naționale în ansamblul ei și a zonei energetice bazate pe gaze naturale. În România, avem mai multe descoperiri, atât onshore, cât și offshore. În ultima vreme, au fost în zona de știri apocaliptice profeți care spuneau că mai avem gaze pentru 8 ani, pentru 10 ani și anunțau apocaliptic că perioada de gaze din România s-a terminat. Ei, nu e așa. S-a descoperit la Caragele un mare zăcământ onshore, dacă ne-am alimenta doar de acolo, ar ajunge pentru 5 ani”, a adăugat ministrul, care s-a referit ulterior la declarațiilor ministrului ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, care a îndemnat compania americană Exxon să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră.