ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că, până acum, criza a costat România 3,1 miliarde de lei, sumă în care sunt incluse, pe lângă echipamentele cumpărate, și cheltuielile sociale, printre care șomajul tehnic. De aceea, pensiile nu vor putea fi majorate cu mai mult de 10%, ca să rămână bani pentru alocații și pentru investiții.

„Până acum ne-a costat 3,1 miliarde de lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus. Să cumpărăm lucruri, să plătim și șomaj tehnic, mai multe, sunt toate alocate direct și s-au dus direct pentru a face cât mai mic acest efect al crizei COVID”, a declarat Florin Cîțu luni seară la Digi24, potrivit Mediafax.
 
Ministrul Finanțelor a precizat că în această sumă nu a fost inclus și suplimentul pentru medici. „Nu, acela nu a fost plătit încă, deci vor mai fi cheltuieli legate de COVID în perioada următoare”, a adăugat el.
 
Florin Cîțu a explicat că, la rectificarea bugetară, deficitul a fost dublat.
 
„Când am făcut rectificarea bugetară am dublat deficitul bugetar de la 3,7% la 6,7%, am adăugat trei puncte procentuale. Acestea veneau din 10 miliarde cheltuieli în plus, care erau legate în special de COVID, și 20 de miliarde venituri mai mici la buget. Asta am spus tot timpul: nu putem să eliminăm total efectul crizei, putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei”.

Ministrul Economiei a arătat că, în contextul actual, majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor, asumate de parlamentarii PSD, nu ar mai putea fi realizate. El prevede o mărire a pensiilor cu doar 10%, ca să rămână bani și pentru alocații și pentru investiții, însă recunoaște că „la alocații lucrurile sunt mai complicate”.

„Știu că este nevoie să creștem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulți bani pentru investiții. N-are sens să vorbim despre creșterea pensiilor fără să vorbim de o economie care crește, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii și alocații. Noi am reușit să ne finanțăm și să avem încrederea investitorilor străini tocmai că am fost precauți și că am reușit să administrăm responsabil finanțele țării. Propunerea mea este de 10% (creșterea pentru pensii - n. r.), ca să avem bani și pentru alocații și pentru investiții. Dacă nu facem așa și mergem pe direcție populistă, nu vom avea bani nici de investiții, nici de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei. Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei. O creștere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”, a afirmat Florin Cîțu, la Digi 24, citat de Agerpres

În ceea ce privește creșterea alocațiilor elevilor, Ministrul Finanțelor spune că va avea loc, deși nu a fost inclusă în bugetul pe acest an și va fi asumată în condiții de criză economică.

„La alocații, lucrurile sunt mai complicate. Va fi și acolo o creștere, dar trebuie să înțelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creștem și acolo alocațiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”, a mai afirmat Florin Cîțu.