ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că au fost adoptate modificările ordonanței 7, referitoare la legile justiției.

Tudorel Toader a susținut că i s-a tranmis de la  CSM că instituția va da aviz pozitiv, însă ulterior sedinței plenului a aflat că avizul este negativ. 

Modificările din OUG care modifică Ordonanța 7 sunt:

- Abrogarea prevederilor din art 54, alin 1 - se revine la reglementarea anterioară: la conducerea parchetelor pot fi numiți doar procurorii care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis de secția pentru procurori, ci nu de plenul CSM, cum era în OUG 7

- Abrogarea unui alineat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de conducere de rang înalt

- Renunțarea la motivul pentru care putea fi piedută calitatea de magistrat dacă se pierdea buna reputație. Din motivele de revocare din magistratură cuprinse în OUG 7 a dispărut această condiție

 - O altă modificare vizează salarizarea diferențiată a salariilor IT-iștilor. Prin OUG modificată, ei vor avea același grad de salarizare

- O modificare propusă de Inspecția Judiciară - "în cazul în care se constată că există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare".

 

Printre articolele care rămân în vigoare se numără cel potrivit căruia Secția specială pentru investigarea magistraților va ieși de sub autoritatea procurorului general. Documentul arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor. Anterior ordonanței, procurorul general era cel care, în calitate de superior ierarhic, infirma actele de urmărire penală emise de procurorii Secției speciale. Statutul procurorului general de șef ierarhic al Secției speciale fusese prevăzut de o decizie a Curții Constituționale (CCR) încălcată, acum, de ordonanța Guvernului.