Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că au fost adoptate modificările ordonanței 7, referitoare la legile justiției.

Tudorel Toader a susținut că i s-a tranmis de la  CSM că instituția va da aviz pozitiv, însă ulterior sedinței plenului a aflat că avizul este negativ. 

Modificările din OUG care modifică Ordonanța 7 sunt:

- Abrogarea prevederilor din art 54, alin 1 - se revine la reglementarea anterioară: la conducerea parchetelor pot fi numiți doar procurorii care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis de secția pentru procurori, ci nu de plenul CSM, cum era în OUG 7

- Abrogarea unui alineat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de conducere de rang înalt

- Renunțarea la motivul pentru care putea fi piedută calitatea de magistrat dacă se pierdea buna reputație. Din motivele de revocare din magistratură cuprinse în OUG 7 a dispărut această condiție

 - O altă modificare vizează salarizarea diferențiată a salariilor IT-iștilor. Prin OUG modificată, ei vor avea același grad de salarizare

- O modificare propusă de Inspecția Judiciară - "în cazul în care se constată că există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare".

 

Printre articolele care rămân în vigoare se numără cel potrivit căruia Secția specială pentru investigarea magistraților va ieși de sub autoritatea procurorului general. Documentul arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor. Anterior ordonanței, procurorul general era cel care, în calitate de superior ierarhic, infirma actele de urmărire penală emise de procurorii Secției speciale. Statutul procurorului general de șef ierarhic al Secției speciale fusese prevăzut de o decizie a Curții Constituționale (CCR) încălcată, acum, de ordonanța Guvernului. 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews