ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:20 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat, luni, procurorului general Augustin Lazăr desecretizarea protocoalelor încheiate între structurile de Parchet și SRI, transmite Agerpres.
 
„În data de 19 martie 2018, ministrul Justiției (...) a solicitat domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza prerogativelor constituționale și a competențelor legale, comunicarea următoarelor aspecte: dacă și câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte; data încheierii și semnatarii respectivelor protocoale; demararea procedurii legale de desecretizare a conținutului acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției, transmis AGERPRES.
 
Știrea inițială

Pe fondul dezvăluirilor din ultima vreme, desecretizarea protocoalelor încheiate de DNA cu SRI se cere tot mai insistent. După ce premierul Viorica Dăncilă a lansat această solicitare, ministrul Justiției ar urma să ceară luni Ministerului Public - DNA desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informații (SRI). 
Anunțul a fost făcut de Toader vineri seară, care a afirmat că dacă solicitarea formulată în acest sens de către Dăncilă nu se referă explicit și la protocolul SRI cu Ministerul Public, „luni la prima oră” va formula o cerere în acest sens, „în limitele competențelor” sale legale, scrie news.ro

Premierul  Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului, „având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României că stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum și poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială”, a anunțat, vineri seară, Guvernul.

Conform sursei citate, solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora „se interzice clasificarea că secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului lainformatiile de inters public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime”.  

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informațiilor secrete de stat se realizează de către împuterniciții și funcționarii superiori abilități prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituțiilor care coordonează și controlul masurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate.

În situația protocoalelor de colaborare între SRI și alte instituții ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informații sunt conducătorii instituțiilor semnatare, care, în speță, au și calitatea de autoritate desemnată de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, CSAT asigură coordonarea, la nivel național, a tuturor programelor. de protecție a informațiilor clasificate.