ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că raportul Comisiei de la Veneția este unul intermediar și că România urmează să formuleze un răspuns pentru Comisia de la Veneția, la care Ministerul va contribui, dacă va fi solicitat.

„Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânșii, până la sesiunea din octombrie, îl vor definitiva și completa. (…) Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneția, exprimată printr-un aviz, fie el și intermediar”, a declarat Toader, care a precizat că dacă Ministerul Justiției va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al României, care va fi transmis Comisiei, evident că va contribui.

„Tot în spațiul public s-a afirmat că România va formula un punct de vedere oficial pe care-l va transmite Comisiei de la Veneția În măsura în care Ministerul Justiției va fi solicitat în formularea și definitivarea acelui punct de vedere al României, vom contribui. Până la acel moment, dacă unii politicieni au exprimat un punct de vedere, eu, ca ministru al Justiției, nu trebuie să fiu cel care comentează”, a spus ministrul Justiției.

Toader a amintit că cele trei legi au constituit inițiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat și motivat poate fi primit de inițiatori și de la comisia specială.

Care au fost recomandările Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiției din România, formulând o serie de recomandări, între care menținerea rolului președintelui și al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunțarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor șefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile procurorilor.
 
Experții Comisiei de la Veneția consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor și procurorilor, subminând independența sistemului judiciar și a membrilor săi.