ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrătorii din Sri-Lanka aduși din Botoșani la Aeroportul Otopeni nu doresc să se întoarcă în țara lor de origine, ci doresc să muncească în continuare în România, dar la alt angajator, a declarat, luni, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. Aceasta i-a vizitat luni pe lucrătorii sri-lankezi aduși duminică la aeroport, iar la finalul întrevederii a promis că va discuta cu mediul privat pentru a le găsi noi locuri de muncă, potrivit Agerpres

„Niciunul dintre dânșii nu a dorit să se întoarcă acasă în Sri Lanka, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluții, adică a unui alt angajator sau a mai multor angajatori. Ei sunt dispuși să se împartă, dacă nu voi găsi o soluție care să-i relocheze pe toți în același loc, sunt dispuși să se împartă în grupe mai mici. Ei nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. (...) Voi avea un dialog deschis cu (alți, n.r.) angajatori, dacă au nevoie de forță de muncă și dacă doresc să lucreze cu dânșii, da, am nevoie de mobilizare în acest moment (din partea angajatorilor interesați, n.r.), dar, în mod evident, decizia angajării dânșilor aparține angajatorilor, nu pot eu să-i pun condiții și nici să procedeze altfel decât ar proceda în mod uzual. Pe mine mă interesează ca fiecare dintre dânșii să știe ce conține contractul pe care îl semnează, să discut cu dânșii, să mă asigur că toate condițiile lor sunt prevăzute în contract și să mă asigur că angajatorul este responsabil”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susținut că îi va sprijini pe lucrătorii sri-lankezi să își găsească un loc de muncă.

„Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până când nu își găsesc un loc de muncă corespunzător și până când nu luăm împreună o decizie - nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânșii. Vor rămâne în acest spațiu probabil până mâine, intenția mea este să mă implic în această după-amiază foarte mult pentru identificarea ofertelor și să vin la sfârșitul zilei să discut cu dânșii, să-i las peste noapte să se gândească, să discute între dânșii, și mâine dimineață să-mi spună ce opțiune preferă”, a adăugat Violeta Alexandru.

Aceasta a anunțat că sunt în curs verificări la firma din Botoșani unde au lucrat cei 36 de muncitori asiatici până la izbucnirea epidemiei de coronavirus, când mai mulți dintre ei nu s-au mai putut prezenta la serviciu din cauza stării de sănătate, motiv pentru care le-au fost desfăcute contractele de muncă. Ministrul Muncii și prefectul județului Ilfov au reușit să le găsească un loc de cazare provizoriu, făcând apel la posibilii angajatori să vină cu oferte pentru rezolvarea situației sociale în care se află sri-lankezii.

„Verificarea situației celor 36 de muncitori din Sri Lanka care au lucrat la o firmă din Botoșani este în plină desfășurare. Până atunci trebuie să găsesc o rezolvare pentru ei. Am fost astăzi câteva ore în locul în care au fost cazați și i-am ascultat ca să aflu ce doresc să se întâmple mai departe.

Despre perioada la firmă, spun că au fost îngrijorați să nu fie infectați în condițiile în care fuseseră confirmate cazuri de Covid în firmă (persoanele fiind, însă, tratate și ulterior cazate separat). Angajatorul spune că nu aveau niciun simptom și că a constatat că nu s-au mai prezentat la muncă. Știu, sunt multe de rezolvat și mai știu că această perioadă a pandemiei a condus la panică în rândul tuturor, angajați și angajatori.

IERI problema principală era că ei erau abandonați în aeroport, fără un acoperiș deasupra capului și fără mâncare. Împreună cu Prefectul Județului Ilfov, am rezolvat acest lucru. Vă spun direct – nu aș fi plecat spre casă dacă nu îi știam într-un loc de cazare decent, dacă nu îi știam îngrijiți.

Până clarificăm și rezolvăm unul câte unul celelalte lucruri, am nevoie ASTĂZI să le prezint acestor oameni cât mai multe oferte de muncă din care să poată alege. Opțiunea lor este să rămână la muncă în România, mi-au spus că au încredere că o problemă într-un loc nu înseamnă că ar fi probleme peste tot. Și așa și este.

Știu că în pandemie este de două ori mai greu să facem asta. Dacă îmi puteți completa informațiile despre angajatori care au nevoie urgentă de forță de muncă disponibilă, aici sunt - pe recepție. Cu cât au mai multe oferte, cu atât mai bine pentru alegerea dânșilor.

Experiențele de fiecare zi ne duc tot către comunitate. Unde punem toți umărul”, a scris Violeta Alexandru, luni, pe Facebook

O situație similară se înregistra în urmă cu două săptămâni în județul Vrancea, unde 7 muncitori sri-lankezi angajați la o fabrică de confecții erau internați în spital, alți 51 fiind plasați în autoizolare într-un centru modular deținut de firmă, din cauza infectării cu noul coronavirus.