ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat, la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, că, în diaspora, sunt mulți copii români, care nu învață Limba maternă. Ea a subliniat că în Italia, din peste 750.000 de elevi români, doar 12.000 fac ore de Limba română în școală, scrie Mediafax.

„În diaspora lucrează aproximativ patru milioane de români, foarte mulți copii sunt acolo. Doar în Italia, peste 750.000 de copii români sunt înscriși în sistemul național de învățământ. Dintre aceștia, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, reușesc doar între 8.000 și 12.000 de copii să aibă oră de Limba română pe săptămână, într-un sistem opțional sau datorită eforturilor miilor de voluntari, care sâmbăta sau duminica predau Limba română”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Ministrul a explicat că statul român finanțează cinci școli de limba română din Grecia și importanța cunoașterii limbii materne trebuie oferită de profesori și specialiști.

„Peste două săptămâni, vom fi la Atena deoarece statul român finanțează peste cinci școli de limba română. Suntem în fața unui fenomen istoric, în care, într-adevăr, diaspora emergentă, comunitățile istorice ale României sunt în continuă dezvoltare și dincolo de aspectele demografice, de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română ieșită din arealul ei de formare modernă, este în fața unor încercări extraordinare. Cred foarte mult că după ce vom da manuale copiilor, care astăzi învață în diaspora, avem nevoie de experți, de vocile lingviștilor, ale profesorii de Limba română pentru a explica importanța limbii materne”, a adăugat ministrul Românilor de Pretutindeni.