Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat, la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, că, în diaspora, sunt mulți copii români, care nu învață Limba maternă. Ea a subliniat că în Italia, din peste 750.000 de elevi români, doar 12.000 fac ore de Limba română în școală, scrie Mediafax.

„În diaspora lucrează aproximativ patru milioane de români, foarte mulți copii sunt acolo. Doar în Italia, peste 750.000 de copii români sunt înscriși în sistemul național de învățământ. Dintre aceștia, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, reușesc doar între 8.000 și 12.000 de copii să aibă oră de Limba română pe săptămână, într-un sistem opțional sau datorită eforturilor miilor de voluntari, care sâmbăta sau duminica predau Limba română”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Ministrul a explicat că statul român finanțează cinci școli de limba română din Grecia și importanța cunoașterii limbii materne trebuie oferită de profesori și specialiști.

„Peste două săptămâni, vom fi la Atena deoarece statul român finanțează peste cinci școli de limba română. Suntem în fața unui fenomen istoric, în care, într-adevăr, diaspora emergentă, comunitățile istorice ale României sunt în continuă dezvoltare și dincolo de aspectele demografice, de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română ieșită din arealul ei de formare modernă, este în fața unor încercări extraordinare. Cred foarte mult că după ce vom da manuale copiilor, care astăzi învață în diaspora, avem nevoie de experți, de vocile lingviștilor, ale profesorii de Limba română pentru a explica importanța limbii materne”, a adăugat ministrul Românilor de Pretutindeni. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews