În contextul creșterii numărului de cazuri de covid-19 în ultimele săptămâni, așa după cum raportează Grupul de Comunicare Strategică, există voci care susțin că ne-am putea întoarce la starea de urgență. Un scenariu pe care ministrul Sănătății nici nu-l neagă, nici nu îl confirmă, susținând că, deocamdată, nu există această perspectivă.

Ministrul Nelu Tătaru consideră că acum trecem printr-un alt episod al epidemiei, pe care nu și l-a dorit nimeni, iar pentru aceasta, „o parte din vină o avem cu toții”.

„Carantina o să o putem da la diverse localități pe niște criterii și când avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!”, a afirmat Nelu Tătaru la Antena 3.


Nelu Tătaru i-a criticat dur pe românii care nu respectă regulile și neagă în continuare existența virusului.

„În opinia mea, nu, nu a scăpat de sub control, numai că trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele, chiar săptămânile și lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia”, a afirmat ministrul Sănătății.
 
Potrivit lui Tătaru, „astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, avem niște instigări la nerespectarea unor reguli.”

Și Raed Arafat a vorbit despre scenariul stării de urgență. „Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a precizat secretarul de stat în Ministerul de Interne.