ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce autorii Raportului Ministerului Sănătății dat publicității săptămâna trecută au recunoscut, în premieră, că NUMAI 227 DE OAMENI AU MURIT cu adevărat DE COVID în România, restul deceselor fiind CU COVID, Ministra Sănătății, Ioana Mihăilă, a adus luni în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului, darea de seamă a Comisiei privind diferențele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. Cu această ocazie, ea a recunoscut din nou numărul de numai 277 decedați de Covid în 2020, pentru care România a plătit cu blocarea economiei, suspendarea drepturilor fundamentale, restricții draconice și permanentizarea stării de alertă. Mai mult, printr-o demență a protocolului privind gestionarea deceselor Covid, mii de familii au fost nevoite să își îngroape răposații goi, în saci de plastic, fără slujbă la biserică - toate astea pentru un număr mult mai mic de decese cauzate în mod real de coronavirus.

Ministrul Sănătății a anunțat că a cerut Institutului Național de Statistică, Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, direcțiilor de sănătate publică și spitalelor clarificări care vor sta la baza propunerilor și măsurilor de îmbunătățire a modului de raportare a deceselor Covid.

„Mă aflu astăzi în Parlament să prezint cetățenilor raportul pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 realizat de comisia constituită cu acest scop. Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, așa cum am decis să fac public raportul. Această comisie a fost înființată după ce în cadrul Ministerului Sănătății au fost evidențiate diferențe între numărul de decese raportate în cele două baze de date - Alerte MS și Corona Forms. Din comisia care a prezentat raportul fac parte membri ai Ministerului Sănătății, membri ai Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), membri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și DSU, iar comisia a beneficiat de asistența tehnică a unui reprezentat al STS.


La începutul pandemiei, OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele determinate de COVID, respectiv U071 – deces de COVID-19 cu virus identificat și U072 – deces de COVID-19 cu virus neidentificat. În martie 2020, în România s-au dezvoltat următoarele instrumente pentru profesioniști – metodologia națională de supraveghere, redactată de INSP, care conținea setul minim de date pentru raportarea cazului suspect, inclusiv pentru decese și schemele de raporte a cazului suspect pentru furnizorii de servicii de sănătate. Ele s-au revizuit și actualizat periodic, ori de câte ori OMS sau Centrul European pentru Controlul Bolilor au emis recomandări relevante. 

Tot în primele luni de pandemie s-au constituit platformele Corona Forms și Alerte MS. Platforma Corona Forms cuprinde raportări zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Platforma Alerte MS este una cu date de tip agregat numeric. Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms. Conform raportului Comisiei, aceasta apreciază că sursa oficială de raportare și clasificare a deceselor pe cauze în România este certificatul constatator al decesului.

Voi repeta acum rezultatele analizei comisiei din informațiile transmise de către INS. Astfel, în anul 2020, s-au înregistrat la nivel național 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19, cu virus identificat și respectiv 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat diagnostic secundar COVID-19 fie cu virus identificat și, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19, cu virus neidentificat. Din analiza deceselor pentru codurile de boală U071 și U072 raportate de spitale pe setul minim de date pentru anul 2020, așa cum au fost ele colectate de INSP, se arată că pentru anul calendaristic 2020 s-a raportat un număr de 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 și respectiv 25.875 cu diagnostic secundar de COVID-19.

Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar, situația se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071, deces confirmat COVID, și 6.181 decese au diagnostic secundar U072. În aceeași perioadă s-au înregistrat în Corona Forms 16.120 decese, iar în Alerte MS 18.498 de decese. Pe baza acestui raport, am solicitat Institutului Național de Statistică, Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, direcțiilor de sănătate publică și spitalelor clarificări, iar toate aceste clarificări vor sta la baza propunerilor și măsurilor de îmbunătățire a modului de raportare a deceselor COVID”, a susținut Ioana Mihăilă, citată de Știri pe Surse

Huiduită de Opoziție

Ea a fost huiduită de unii deputați din opoziție, afiliați PSD și AUR. Le-a replicat că adevărul deranjează (deși este ilogic ca opoziția să fie deranjată de aflarea adevărului, care ar trebui să deranjeze în primul rând partidele din coaliția de guvernământ, cele care au și ascuns până la plecarea lui Vlad Voiculescu datele reale despre raportările morților de Covid, n.n.).

„Am publicat deja ordinul care modifică fluxul din spitalele Covid și care va permite accesul pacienților non-COVID.

Vorbiți de banii din CA, dar ați avut în ultimii 10 ani 3 miniștri anchetați și condamnați pentru corupție. Nu vom începe o vânătoare a vinovaților, dar avem la îndemână informațiile pentru a face ce am început.

Avem încă o dată dovada că sistemul are sincope și că reforma este necesară.

Se pare că adevărul deranjează”, a afirmat Ministrul Sănătății, potrivit Știri pe Surse
 

„De ce ați tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile?”

„Cred că d-na ministru n-a înțeles care erau întrebările. Dânsa a citat câteva pasaje din raportul acelei comisii. Noi cred că știm să citim. Ele au fost publicate în presă înainte să le publice dumneaei. Întrebările pentru d-voastră sunt următoarele:

  • De ce ați tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile?
  • De ce nu ați explicat de ce cele două baze de date de la M.S., la care apar diferențe de aproape 30% între numărul deceselor, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile, care au fost maxime în intervalul 1.12 - 31.03, când ministru era Vlad Voiculescu, iar d-voastră erați secretar de stat?
  • De ce intervențiile repetate, mai ales în luna martie, au complicat baza de date AlerteMS.ro, fără să existe o evaluare critică a erorilor care erau evidente?
  • Cine este responsabil în cadrul Ministerului pentru această situație? S-au dat sancțiuni pentru aceasta?
  • Există dovada pregătirii personalului din DSP și spitale privind introducerea corectă a datelor în platformele informatice? Care sunt acțiunile concrete ale M.S. pentru eliminarea rapidă a inadvertențelor și aflarea adevărului?

Acestea au fost, d-na ministru, întrebările. N-ați răspuns la nici una dintre ele”, a afirmat deputatul PSD Alexandru Rafila.

Miercurea trecută, Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputații PSD. Luni, și-au înregistrat prezența 195 de deputați. Ședința a fost condusă de vicepreședintele Camerei, Laurențiu Leoreanu, tema de dezbatere fiind „Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătății privind raportarea deceselor COVID-19 și de clarificare a diferențelor dintre sistemele de raportare”.