ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanții tututor instituțiilor cu atribuții de control pentru a elabora un plan pentru respectarea regulilor, în contextul în care numeroși români nu au respectat interdicțiile impuse de autorități. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri că România se îndreaptă spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, precizând că avem în continuare focare. Tătaru a mai anunțat că Guvernul pregătește un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare în contextul deciziei Curtii Constituționale. De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că nu exclude prelungirea stării de alertă.

„Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât și parte de populație au în continuare acea tendință de a menține doar parțial aceste restricții. Avem un număr de cazuri crescut în ultima săptămână. Avem un început de transferuri de pacienți din terapii intensive din diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii intensive. Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din București. Rămân și intervin cu aceleași recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeași. Haideți să menținem acele principii, acele reguli de distanțare fizică, precum și acelorași recomandări. Suntem într-un moment în care cu toții trebuie să gestionăm o situație. A fost 1 iulie. Trebuiau să existe niște măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuții cu toți factorii decizionali, cu toți agenții economici, precum și asociațiile implicate în acest moment”, a menționat Tătaru.
El a făcut un apel la menținerea distanțării fizice.
 
„Referitor la deciziile CCR și motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită niște clarificări și o mai mare previzibilitate, țin să menționez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca și recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru partea și corpul medical. Avem un corp medical care deține în acest moment controlul, deține în acest moment evaluarea unor pacienți infectați cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii, poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicație vis a vis de carantină, de boală transmisibilă, de ceea ce înseamnă izolare la domiciliu”, a afirmat Tătaru.
 
Potrivit ministrului Sănătății, până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le știam, cele vechi. Ține doar de noi în respectarea acestor reguli”, a precizat ministrul.
 
Referitor la pacienții asimptompatici, Tătaru a precizat că se poate face o externare la cerere, în condițiile în care și medicul, și pacientul își asumă acea externare.
 
”Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, își pot asuma o externare. Contextul actual cu motivația CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții cu simptome ușoare sau cei deveniți asimptomatici care se externează să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7 astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terțe pentru izolare și carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o și noi rămâne de bază”, a explicat el.
 
În ceea ce privește noi măsuri de relaxare și redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătății a afirmat: „Suntem la trei săptămâni de creștere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni unde o parte  din cei care și-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creșterea cazurilor, incubația de 14 zile. În măsura în care evoluția ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condițiile în care evoluția o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă”.