ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:50 Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat marți seara, referindu-se la declarația sa cu privire la copiii cu autism, că aceasta era una în care explica măsurile ce vor fi luate cu privire la programele de sănătate și Ordonanța de modificare a Legii sănătății. Ministrul și-a cerut scuze dacă a jignit familiile „greu încercate”, promițând că are în pregătire un pachet de soluții pentru copiii cu autism, astfel încât, pe lângă tratament, să fie decontat și un serviciu integrat care presupune logoped, psiholog și altele.

„Era o declarație în care explicam măsurile care vor fi luate pe programele de sănătate și la ordonanța pentru modificarea Legii 95. Pregătim un pachet de soluții pentru copiii cu autism. Nu le va fi decontat numai tratamentul, va fi decontat un serviciu integrat care să cuprindă și logoped, psiholog, deoarece trebuie luat un pachet de măsuri care să ajute familiile acestor copii și acești copii. Îmi cer scuze dacă declarația mea a jignit aceste familii greu încercate și pot să vă asigur că de la începutul lui aprilie când intră în vigoare noul contract cadru soluțiile vor fi benefice și reale”, a afirmat ministrul Sănătății, la Digi 24, citat de Agerpres
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat într-o conferință de presă că există o legătură directă între răspândirea cazurilor de autism la copii și plecarea părinților acestora la muncă în străinătate.„Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră ca țară de a trata aceste afecțiuni", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o conferință de presă transmisă în direct de epoch-times.ro.

După afirmația ministrului Sănătății, medicul Victor Costache, Ana Dragu,  președinta Asociației Autism Europa, a reacționat,  subliniind că „nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional”.  De asemenea, spune Ana Dragu într-un comunicat postat pe Facebook, în România, „serviciile de recuperare/terapie pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderență în organizații nonguvernamentale, înființate chiar de părinții acestor copii, neemigrați în străinătate, care au construit un sistem de servicii profesioniste în timp ce Statul Român continuă să doarmă sau să debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți care sunt acuzați indirect că își neglijează copiii”.

Potrivit Anei Dragu, „interacțiunea părinți-copil este semnificativă pentru majoritatea tulburărilor emoționale care apar la copii, cele mai frecvente fiind însă tulburările de atașament. Acestea apar frecvent la copiii din sistemul de protecție (case de copii, orfelinate, etc.). În logica domnului Victor Costache (medic), aceste instituții ar trebui să fie pline de copii diagnosticați cu autism”.

În finalul comunicatului, Ana Dragu, psiholog clinician și mamă neemigrată, roagă Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării. De asemenea, ea îi sugerează ministrului sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate.