ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății a anunțat marți la Trinitas TV posibiltatea unor măsuri de „relaxare a populației și la nivel de comunicare sau de comuniune” începând cu data de 1 iunie. Nelu Tătaru a fost invitatul Elvirei Gheorghiță la emisiunea „Prețuiește Sănătatea”, informează Agenția de Știri Basilica

„Putem să ne gândim pentru 1 iunie la deschiderea teraselor, o relaxare a populației și la nivel de comunicare sau de comuniune. Ne gândim la o relaxare și la nivelul Bisericii, ne gândim și la o relaxare la nivelul spectacolelor în aer liber. Dar toate acestea doar în proximitatea zilei de 1 iunie”, a declarat Nelu Tătaru.

„Mai avem încă 5-6 zile în care trebuie să vedem acea evoluție”, a atras atenția ministrul Sănătății, precizând că ultimele două zile au adus o creștere ușoară a cazurilor noi de infectare cu coronavirus, dar și o scădere a numărului de cazuri din terapie intensivă.

Oficialul a explicat că măsurile de diminuare a restricțiilor vor fi luate în funcție de evoluția din teren a epidemiei.

„Avem focare care există. Avem focare în constituire. Avem cămine de bătrâni, cămine de instituționalizați neuropsihici, avem personalul din aceste cămine, avem infectări în continuare și în corpul medical, după cum avem și o transmitere comunitară foarte ușoară”, a adăugat ministrul Sănătății, amintind cazul comunei gălățene Toflea, aflate în carantină de duminică.

„Sunt 9000 de suflete acolo și trebuie să gestionăm foarte bine situația”, a precizat Nelu Tătaru.

Acesta a vorbit și despre măsurarea temperaturii celor care intră în spații publice închise, descriind procedura ca pe „un minim control epidemiologic, un triaj pe care îl putem face” și ca pe „un simplu moment, un simplu act în care putem gestiona la minim un eveniment prin care trecem”.

„Dacă vrem într-adevăr să avem o evaluare a situației, măcar acest gest îl putem face dincolo de o mască pe care și-o pune participantul în acel spațiu, în afară de reguli de igienă, de prezența unui biocid și de respectarea distanțării sau respectarea prin igienă a spațiilor sau a suprafețelor comune”.

Ministrul Sănătății a explicat că termenul de „termoscanner” este un termen impropriu, fiind vorba de un termometru digital care măsoară temperatura fără atingere.

Referitor la ce va urma după starea de alertă, Nelu Tătaru a menționat că „aceste trei săptămâni sunt săptămânile care ne vor da și viitorul și prognoza”.

„Dacă v-ați uitat, sunt oameni care în acest moment poartă această mască și în spațiile deschise. A devenit o precauție și cred că un obicei destul de bun. Suntem într-un moment în care gestionăm o pandemie, nu am trecut de acea pandemie. Suntem într-un moment în care ne gândim că pe timpul verii vom avea o transmitere intercomunitară, dar subliminală, slab perceptibilă, urmând un al doilea val înspre toamnă-iarnă”.

Nelu Tătaru a vorbit și despre testele care urmează să fie efectuate pentru a se constata în ce măsură populația României s-a imunizat: „în funcție de acest procentaj putem previziona și amplitudinea unui viitor episod”. El a spus că se vor face la nivelul întregii țări teste imunologice cu folosirea unui ser rezidual de la laboratoarele unde se vor prezenta pacienți care-și vor recolta probe pentru analize specifice diverselor afecțiuni de care suferă. Pacienții de la care se va utiliza serul rezidual vor fi înștiințați și li se va cere acordul pentru a participa la studiul științific, al cărui rezultate vor avea o precizie de 99%, potrivit ministrului Nelu Tătaru.