ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinarea obligatorie este o prioritate pentru actualul ministru al Sănătății. Altă opinie despre obligativitatea vaccinării avea Victor Costache în urmă cu o lună. Acesta a declarat, luni seara,  la un post TV, că susține obligativitatea vaccinării, mai ales în actualele condiții, în care rata vaccinării a scăzut foarte mult în ultimul deceniu în România. Într-un interviu la Realitatea PLUS, ministrul Sănătății s-a pronunțat în favoarea vaccinării obligatorii. Nu la fel de sigur a fost în legătură cu reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Pentru vaccinurile produse în România mai trebuie să așteptăm cel puțin 5 ani, spune ministrul Sănătății.
 
„Vaccinarea nu era o problemă în perioada pre-decembrie 1989. nimeni nu-și punea problema vaccinării copiilor. Vaccinarea era un succes în România. Era un program de succes. Din păcate, putem face o paralelă cu cazul Floreasca, o campanie  de vaccinare prost gândită și o informare deficitară care a avut loc acum mai bine de 10 ani, când s-a introdus prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Această campanie a fost relativ prost gândită, și atunci au apărut primele curente și primele opinii anti-vaccinare. S-au prezentat niște efecte secundare false, s-a creat o întreagă isterie, și de la un caz izolat s-a aruncat o umbră pe tot ce înseamnă program de vaccinare. Și au început să apară epidemii de boli ale copilăriei care erau dispărute de mult”, a declarat Victor Costache.

Întrebat dacă obligativitatea vaccinării este o prioritate, ministrul Sănătății a răspuns că da, „absolut. Susținem vaccinarea obligatorie”.

Anul trecut, Victor Costache avea o cu totul altă părere în privința introducerii vaccinării obligatorii, pledând în favoarea unor campanii ample de conștientizare. 

Victor Costache declara pe 5 decembrie 2019 că nu crede în nimic din ce este impus, și, prin urmare nu susține vaccinarea obligatorie, în schimb crede în campaniile bune de comunicare și în dorința părinților de a le oferi copiilor tot ce e mai bun.

„Numai o parte din statele membre ale UE au impus vaccinarea. Eu nu cred în nimic din ce este restrictiv și ce este impus. Sunt reprezentantul unui guvern liberal, or a impune compromite orice orice noțiune de liberalism, dar cred în campanii foarte bune de comunicare și în instinctul părinților și în dorința lor de a asigura ce e mai bun pentru copiii lor. Lucrăm împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și vom prezenta în perioada următoare mai multe campanii pentru a apăra conceptul de vaccinare”, anunța ministrul Sănătății pe 5 decembrie 2019, la B1 TV.
 
Schimbarea radicală de poziție a ministrului Sănătății vine după ce, tot la finele anului trecut,  unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri pro vaccinare, „Mame pentru Mame”, i-a trasmis o scrisoare deschisă în care denunța „pozițiile ezitante” ale lui Costache privind Legea Vaccinării. ”Mame pentru mame” îl soma la acea vreme pe ministrul Sănătății, invocând „obligația formală și morală” sa vină în fața Comisiei de Sănătate și să expună „motivele obiective pentru care România are nevoie de Legea Vaccinării, cu toate măsurile necesare, inclusiv obligativitatea, ca să creștem rata vaccinală în România, din nou peste pragul de siguranță„

Proiectul legii vaccinării a fost elaborat de Ministerul Sănătății și trimis în Parlament în vara anului 2017, în mandatul ministrului  Florian Bodog. Proiectul este însă blocat în Parlament de aproape doi ani. Proiectul de lege a trecut rapid de Senat, însă este blocat din noiembrie 2017 în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.