ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20.08/ 17: 17 Incidentul șocant de la Săpoca, unde un bărbat a ucis cinci persoane și a rănit alte opt, scoate la suprafață tare ale sistemului, polițiștii greșind din nou adresa la care au fost chemați prin 112, potrivit romaniatv.net

Pe lângă faptul că reacția angajaților spitalului de la Săpoca a fost una nepermis de întârziată, conform anchetatorilor și poliția a eșuat în a ajunge în timp util la locul măcelului. Astfel, cei doi agenți de poliție trimiși de serviciul 112 spre caz au greșit adresa, ajungând la spitalul din Ojasca, unde se află o secție a spitalului de la Săpoca.

„Ajunși în fața secției spitalului din Ojasca pentru a lua un pacient la secție, cei doi agenți de poliție au fost anunțați de paznicul de la intrare că au greșit adresa și că nu au niciun pacient conform descrierii. Când au aflat ce încurcătură au făcut, agenții au demarat în trombă spre adresa bună", spun surse din cadrul anchetei.

ACTUALIZARE 19.08/ 13:45  Directorul Spitalului de la Săpoca și-a înaintat demisia din funcție, după prezentarea raportului anchetei efectuate de Ministerul Sănătății la unitatea medicală, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministrul a informat, totodată, că un al cincilea pacient a murit în urma atacului de la Spitalul Săpoca. Pacientul fusese internat la Spitalul de Urgență Floreasca.
 
De asemenea, Sorina Pintea a anunțat că Ministerul Sănătății va efectua controale la toate spitalele de psihiatrie din țară.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranță, dar și la spitalele de psihiatrie din țară”, a declarat Pintea la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.
 
Știrea inițială

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis duminică trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca, transmite instituția guvernamentală printr-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Din informațiile primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în această dimineață, unul dintre pacienții internați în secția de psihiatrie acuți, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii și a lovit în zona capului pacienții din salonul său și din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei. 

În urma agresiunii, au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore. 

În prezent, dintre pacienții care au fost răniți 3 pacienți (doi bărbați și o femeie) cu traumatisme craniene severe se află internați la UPU Spitalul Județean Buzău. Unul dintre bărbați va fi transportat la Spitalul de Urgență Floreasca București, ceilalți rămânând internați deocamdată la Buzău. Cei 6 pacienți care au traumatisme craniene minore și faciale vor rămâne deocamdată în UPU Buzău. 

În tura din noaptea trecută, în pavilionul in care s- a intamplat tragedia au fost un medic și 7 asistenți , 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși. Managerul unității medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical. 

„Am cerut o verificare amănunțită și rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijență, vom acționa în consecință”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

Potrivit comisarului - șef Laurențiu Pantazi, șeful IPJ Buzău, unul dintre pacienți a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane și a atacat pacienții,  relatează Agerpres. Victimele au probleme psihice, în general demență, ceea ce le-a împiedicat să reacționeze în momentul atacului.

Agresorul are 38 de ani și este din comuna Săgeata, județul Buzău, fiind fără ocupație. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă și a fost imobilizat de un polițist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.