ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR-PLUS), a dezvăluit vineri la B1 TV că guvernul ia în calcul introducerea pașaportului de vaccinare, combinat cu aplicația smartphone a STS, pentru a condiționa accesul populației în toate spațiile publice închise considerate neesențiale. Ea a precizat că nu este vorba despre interzicerea accesului persoanelor nevaccinate doar în mall-uri, cum afirmase Dan Bara, ci în toate spațiile publice închise, cel puțin în weekenduri.

„Cred că, având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru vaccinați pot să continue și mi se pare normal ca vaccinații să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toți cei din biroul respectiv sunt vaccinați, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricții. Ce am făcut a fost să prezentăm, de fapt, în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune”, a declarat Mihăilă, citată de Știri pe Surse.

Potrivit ministrei, nevaccinații nu vor avea acces la sfârșit de săptămână în toate spațiile închise coniderate neesențiale (nu doar la mall, ci și la supermarket sau în alte locuri):

„Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale.

Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicație care este deja dezvoltată de STS care să verifice veridicitatea acestui certificat verde”, a precizat userista Ioana Mihăilă.

Deocamdată ministra Sănătății nu a dat mai multe exemple de „spații neesențiale” în afară de spațiile comerciale mari, însă ne amintim că în starea de urgență au fost considerate „neesențiale” inclusiv slujbele religioase. Iar cum acestea se desfășoară preponderent în weekend ... vom reveni cu amănunte.