Reacțiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanța de Urgență adoptată vineri sunt similare cu cele referitoare la transferul contribuțiilor, însă nicio multinațională nu a părăsit România, ci, dimpotrivă, investițiile străine au crescut, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, într-o conferință de presă.

„Eu cred că, printr-un dialog susținut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicăm într-un mod foarte corect aici în minister, vor reuși să explice aceste măsuri pe care Guvernul României dorește să le ia. Îmi aduc aminte că la fel s-au întâmplat lucrurile și când a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat și transpunerea directivei 1164 și apoi, printr-un dialog susținut, am reușit să explicăm și lucrurile au intrat în normal. Țineți minte că atunci toată lumea spunea: "Nu vor mai fi investiții străine, gata! România va fi părăsită! Multinaționalele pleacă!". Nu a fost adevărat. Anul acesta am avut o creștere a investițiilor străine și este cea mai mare valoare a investițiilor străine directe după criza din 2008”, a spus Ștefan-Radu Oprea, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în ceea ce privește plafonarea prețului gazelor la producător, există anumite discrepanțe, având în vedere faptul că România este o țară producătoare de gaze și nu se poate compara cu piețele din jur.

„Atâta timp cât raportul dintre costul de producție și prețul de vânzare este mai mare de trei ori, este un dezechilibru, este o chestiune care nu este tocmai onestă față de clientul casnic. Plafonarea prețului de producție la o valoare pe care producătorii - vorbim de un oligopol, sunt doi producători - îl conveniseră mai demult, dar între timp prețurile au crescut într-un mod care nu a ajutat industria românească în rezolvare”, a precizat Oprea.

Întrebat cum va afecta "taxa pe lăcomie" sectorul bancar, în condițiile în care mediul de afaceri și chiar programele guvernamentale se bazează în mare parte pe împrumuturi bancare, ministrul a arătat că statul nu își dorește să câștige bani din această taxă.

„Este o taxă din care Guvernul României nu dorește să câștige bani, este o nontaxă, e o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă și așa vom ajuta mediul de afaceri", a subliniat Oprea.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews