ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că, în acest moment, echipajele care fac măsurătorile nu au intrat efectiv pe canalul Bîstroe, ci pe brațul Solomonov care este adiacent brațului Chilia și se află pe teritoriul Ucrainei, potrivit Gândul. 

„În acest moment, nu cred că au intrat pe Bâstroe, efectiv, ci pe Solomonov, un alt canal care este adiacent brațului Chilia și care se află pe teritoriul Ucrainei. Sunt doi angajați români ai Asociației Fluviale a Dunării de Jos Galați care împreună cu un reprezentat al statului ucrainean se află în acest moment acolo și pe navă ucraineană desfășoară aceste măsurători. Nu au fost primite date în acest moment. Probabil că în momentul în care se termină aceste măsurători, primele pe Chilia, ele vor fi prelucrate, cum sunt prelucrate acum și datele la noi. Necesită o săptămână această prelucrare a datelor, pentru că trebuie îndepărtate tot felul de cauze care nu ar duce la prezentarea unor date corecte. Asta mi-au spus colegii. Deci, după o săptămână se pot prezenta”, a afirmat el pentru Antena 3.

Acesta a explicat motivul pentru care procesul este aparent, extrem de anevoios:

„Noi am lucrat cu trei nave de măsurători pe Bâstroe. Pe fiecare nava a fost un reprezentant ucrainean. A mers mult mai repede având trei. Dacă țin bine minte, reușeam să măsurăm cam 15 km pe zi cu cele trei nave. Pe partea aceasta a doua se reușește în jur de undeva 3 km pe zi să se măsoare, având o singură navă. Sigur că sunt și situații diferite. Ucraina în acest moment este supusă agresiunii Rusiei. E o chestiune de securitate. Aceste măsurători se fac pe teritoriul Ucrainei, nici măcar la graniță și atunci trebuie luate aceste măsuri de securitate”. 

Acesta a precizat de asemenea și care este durata măsurătorilor:

„Sâmbătă a fost ultima întâlnire pentru stabilirea programului de măsurare, iar măsurătorile efective ai început duminică dimineață. Sunt patru sectoare de măsurat, inclusiv canalul Bâstroe, iar durata va fi undeva între zece și 12 zile, pentru că se efectuează măsurătorile cu o singură navă, navă pusă la dispoziție de partea ucraineană”, a mai adăugat el.