ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiției române și a anunțat că primul pas în procesul de desecretizare a acesteia va fi să publice numele celor care au "vizitat-o", eventual și numărul "vizitelor" efectuate, anunță Agerpres.
Toader a scris luni dimineața pe pagina de Facebook că adevărul trebuie să fie scos la suprafață, indiferent dacă acesta este plăcut sau neplăcut.

„Arhiva SIPA — o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas — voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual și numărul "vizitelor" efectuate!", afirmă Toader.

Ministrul Justiției a declarat vineri, la Iași, că arhiva SIPA sigur va fi desecretizată, menționând totodată că, prin funcția pe care o are, el poate desecretiza ceea ce este secret de serviciu.

În urmă cu o săptămână, jurnalistul Dan Andronic susținea, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu.
 
Dan Andronic susține că a consultat mai multe documente și a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcțională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice. Jurnalistul a menționat surse care spun că au fost sustrase 12-14 dosare ale unor magistrați care au evoluat ulterior pe scara ierahică până la cel mai înalt nivel. În anul în care se prespune că au fost sustrase documentele, camerele de supraveghere ale SRI din incinta arhivei nu au funcționat timp de trei luni, mai spune Andronic.