ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Obligativitatea vaccinării angajaților Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie și a lucrătorilor din domeniul asistenței sociale va fi eliminată, informează Daily Mail.

Decizia de a renunța la această măsură controversată vine pe fondul avertismentelor cu privire la deficitul dramatic de personal, în cazul în care acest plan le-ar fi impus lucrătorilor din NHS și din serviciile sociale. 
 
Secretarul britanic al Sănătății, Sajid Javid, s-a întâlnit luni cu miniștrii din comitetul cabinetului pentru operațiuni legate de Covid, pentru a pune la punct detaliile acestei schimbări de plan.
 
Cerința de vaccinare obligatorie ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, ceea ce înseamnă că joia aceasta ar fi fost ultima zi în care angajații ar fi putut să se programeze pentru vaccinare. Vineri, cei care nu ar fi făcut acest lucru ar fi primit avertismente de concediere și li s-ar fi cerut să își calculeze perioadele de preaviz până la 31 martie.
 
Dar acum, miniștrii sunt pe cale să renunțe la acest plan, pe fondul temerilor că ar putea forța NHS să concedieze aproximativ 80.000 de angajați care rămân nevaccinați. Unu din 20 de angajați ai NHS - echivalentul a 77.591 de persoane - nu s-a vaccinat încă cu prima doză. În Londra, unul din zece angajați nu este vaccinat.
 
Colegiul Regal al medicilor de familie, Colegiul Regal al Asistenților Medicali, Colegiul Regal al Moașelor i-au cerut anterior guvernului să prelungească termenul-limită, pentru a preveni deficitul masiv de personal în sistemul de sănătate. 
 
Conform noilor reglementări, angajații din centrele de îngrijire care nu s-au conformat cerinței de vaccinare cu două doze până în noiembrie anul trecut și și-au pierdut serviciul vor putea să se întoarcă la muncă în acest sector. După ce au intrat în vigoare legile privind vaccinarea obligatorie, anul trecut, aproximativ 40.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă.
 
Directorii centrelor de îngrijire au declarat că indecizia guvernului cu privire la vaccinurile obligatorii a „devastat forța noastră de muncă și a doborât furnizorii de servicii”.
 
O sursă guvernamentală a declarat pentru Telegraph că miniștrii se răzgândesc în privința politicii de vaccinare obligatorie deoarece varianta Omicron este mult mai ușoară decât cele anterioare.

„Omicron a schimbat lucrurile”, a spus sursa. „Când am introdus pentru prima dată măsura, delta era varianta dominantă. Această variantă prezenta un risc foarte ridicat.”