ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România şi celelalte state ale Uniunii Europene sunt gata să sporească sancţiunile la adresa Rusiei dacă nu se va respecta acordul de la Minsk.

"Ne aflăm în stadiul punerii în aplicare a aranjamentelor de la Minsk din februarie şi împreună cu ceilalţi membri ai UE observăm cu atenţie punerea în practică a celor convenite. 

Dacă întălnim încălcări ale aranjamentelor, dacă încetarea focului va fi încălcată, suntem gata să sporim regimul de sancţiuni. Sperăm să nu fie necesar", a spus Aurescu într-un interviu pentru ziare.com.

În ceea ce priveşte situaţia românilor din Ucraina, şeful diplomaţiei române a precizat că se lucrează cu oficialii din ţara vecină pentru rezolvarea problemelor.

"Mai sunt şi alte dosare complicate nelucrate pe agenda bilaterală, inclusiv situaţia minorităţii române din Ucraina. Şi mă bucur că împreună cu ministrul Klimkin am convenit reluarea comisiei mixte în domeniul minorităţilor naţionale.

Am propus o serie de date pentru organizarea cât de curând a primei întâlniri a vicepreşedinţilor acestei comisii mixte, pentru ca apoi să fie organizată prima sesiune a comisiei, după ce din 2006 aceasta nu s-a mai întâlnit.

Lucrăm şi la dosarul Bâstroe, pentru a gândi o soluţie care să corespundă dreptului internaţional şi mai ales, cerinţelor de mediu. Constatăm că există practica introducerii unor interdicţii pentru cetăţenii români care vor să intre în Ucraina. Am primit asigurări că vor lucra la o soluţie pentru ca această practică, specifică altei perioade a relaţiilor internaţionale, să nu mai existe", a afirmat Aurescu.