ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut marți, 28 aprilie 2020, o convorbire telefonică cu omologul finlandez, Pekka Haavisto, la solicitarea părții finlandeze, informează MAE.ro

Discuția a avut ca subiecte pandemia de coronavirus, colaborarea euro-atlantică, relația U.E. - R.Moldova, împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Finlanda, precum și aprofundarea dialogului privind situația copiilor medicului român Camelia Smicală, instituționalizați forțat de autoritățile sociale finlandeze.

„Cei doi miniștri au avut un schimb de vederi asupra evoluțiilor legate de pandemia COVID-19 din cele două țări și a măsurilor luate pentru combaterea efectelor acesteia asupra sănătății populației, precum și a planurilor de acțiune avute în vedere de autorități pentru ieșirea din criză și susținerea relansării activității în diferite sectoare economice și sociale.

Convorbirea a prilejuit și un schimb de opinii asupra stadiului și perspectivelor colaborării dintre cele două țări la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe principalele evoluții legate de Parteneriatul Estic și sprijinul acordat de Uniunea Europeană statelor partenere pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19 și a efectelor acesteia.

În acest context, cei doi miniștri au discutat despre ultimele evoluții din Republica Moldova, evidențiind importanța realizării depline și consecvente de către Chișinău a reformelor decurgând din implementarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menționat sprijinul concret și consistent acordat de România cetățenilor R. Moldova în contextul pandemiei COVID-19, anunțat ieri de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și de către Guvernul României, și, similar cu cele susținute anterior în alte contacte bilaterale sau la nivel european, a încurajat partea finlandeză să examineze posibilitatea de a acționa în acest sens, inclusiv în coordonare cu România. Cei doi miniștri au convenit continuarea dialogului și coordonării pe aceste teme.

Evocând contextul aniversar oferit de împlinirea, în 2020, a o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Finlanda, cei doi demnitari au remarcat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale și au convenit să evalueze împreună opțiunile pentru marcarea momentului aniversar și pentru impulsionarea dialogului la nivel înalt. Ministrul finlandez a reiterat omologului român invitația de a efectua o vizită bilaterală în Finlanda, invitație acceptată cu plăcere, cât mai curând posibil, în funcție de evoluțiile legate de combaterea pandemiei COVID-19.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenție și situația doamnei Camelia Jalaskoski și a copiilor săi minori, solicitând sprijinul părții finlandeze pentru soluționarea pozitivă a acestui dosar. Cei doi demnitari au convenit asupra continuării dialogului pe acest subiect”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit portalului Știri pentru Viață, inițiativa ministrului Bogdan Aurescu este lăudabilă, dar această formulă diplomatică înseamnă că ministrul de Externe al Finlandei rămâne în zona promisiunilor diplomatice vagi, neschimbând abordarea ambiguă și evazivă pe care autoritățile finlandeze o arată de ani buni în relația cu partea română.

Chiar în aceste zile, Mihai Jalaskoski-Smicală a fost mutat din nou, împotriva voinței lui, în alt centru de copii, și mai îndepărtat de casa maternă, deși personalul de la ultimul centru prin care a trecut scria în raportul de evaluare că este un copil bine crescut, că a absolvit deja clasa a șaptea, că trebuie să fie reîntors acasă și că, dacă va continua să îl țină în centre, „Socialul” îi va distruge viitorul.