ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat joi pentru Bloomberg, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că România ar putea demara discuţiile pentru un nou acord de asistenţă încă din acest an.

Astfel, conform lui Teodorovici, Guvernul de la București ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2016, pentru a se proteja împotriva șocurilor de pe piață.

"România se poate descurca singură și nu avem nevoie de finanțare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranță împotriva turbulențelor de pe piață. Costurile de finanțare sunt foarte mici în prezent dar nu poți ști niciodată', a afirmat Eugen Teodorovici, conform Agerpres.

Începând din 2009 și până în prezent România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. 

Revizuirea actualului acord în valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internaționali nu a putut fi finalizată începând din luna iunie 2014 și până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului. 
Parlamentarii au renunțat la unele reduceri de taxe programate pentru luna ianuarie și au promis să mențină deficitul bugetar de anul viitor la aproximativ 2% din PIB. 

"Acordul nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni. Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii", a subliniat ministrul de Finanțe.

Acordul în derulare cu FMI are o valoare de două miliarde de euro însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.