ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că printre migranții care au intrat în România se află și persoane cu risc la adresa securității naționale. Ea susține însă că acestea nu sunt în număr îngrijorător și se află în regim închis.

„Până în acest moment avem intrați în țară ca imigranți aproximativ 2.000 de persoane. Undeva la 1.300 pe frontiera cu Serbia, undeva la 300 dinspre partea bulgară și aproximativ 400 dinspre Marea Neagră.

La Marea Neagră avem un sistem care funcționează foarte bine, sistemul SCOMAR, care permite detectarea ambarcațiunilor la o distanță de aproximativ 22 de mile marine. Însă vreau să privim acest fenomen și din perspectiva unor situații care implică o intervenție obligatorie a autorităților române.

Vorbim de situații în care aceste ambarcațiuni lansează mesaje SOS. Și atunci singura și cea mai importantă obligație pe care o avem este să intervenim pentru salvarea de vieți omenești. Și asta s a întâmplat. Ce vreau să se înțeleagă foarte bine: este un fenomen pe care îl gestionăm, nu suntem nici ezitanți și nici depășiți de situație.

Aceste persoane intră în proceduri foarte stricte. Lucrăm foarte bine și cu Parchetul — ele sunt identificate, sunt supuse unor controale în așa fel încât să ne asigurăm că în centrele de azil sunt persoane care nu presupun un risc la adresa securității naționale. Cei care sunt identificați ca prezentând un minim risc, sunt în centre cu regim închis”, a declarat ministrul de Interne.