Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că de marți se vor introduce în formularele înmânate la frontieră și prevederi din Codul penal privind declarațiile false.

„În toate formularele, începând de mâine, vom introduce și rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declarații false, își asumă acest risc și trebuie să știe la ce să se aștepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus și un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetățean e responsabil și înțelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu amenințări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava și cel din Sadova, vom lua această măsură și vă garantez că vom aplica legea. (…) Cei care se joacă cu sănătatea publică (…) vor suporta rigorile legii”, a spus Vela luni, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo, declarând la graniță că vin din Germania, întorcându-se în satul lor.

Vela a menționat că în UE se poate circula cu și buletinul și cu pașaportul și că nu putea fi obligat un cetățean să prezinte permisul de ședere din Italia sau din Germania.

„Mai mult, puteam să luăm măsuri față de cei care vin – să spunem – din Italia, dar puteau să meargă până la Viena și să decoleze din Viena. Din acest motiv am făcut un apel la responsabilitatea tuturor cetățenilor. Cei care au venit și nu au anunțat nu au făcut rău prefectului din Suceava sau directorului de la Direcția de Sănătate Publică, și-au făcut rău chiar lor și familiilor lor”, a subliniat Vela.

El a făcut apel la persoanele care se vor întoarce din Italia și China să completeze cu date reale formularele.

„Aș face un apel către toate persoanele care s-au întors și se vor întoarce din Italia și din China sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane și care pot fi posibili purtători de virus să completeze cu date reale formularele înmânate de către reprezentanții din frontieră, iar după evaluarea medicală să respecte cu strictețe recomandările personalului medical. Dacă nu sunt corecți, dacă nu sunt sinceri în completarea acestor formulare, trebuie să realizeze că (…) își fac rău lor și familiilor lor”, a afirmat Vela.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews