ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat că "ar putea fi corect și moral" să înfometeze 2 milioane de locuitori din Gaza până la returnarea ostaticilor israelieni, dar "nimeni în lume nu ne-ar lăsa", potrivit CNN.

Într-un discurs susținut luni la Conferința Katif pentru responsabilitate națională din orașul Yad Binyamin, ministrul de dreapta a declarat că Israelul ar trebui să preia controlul distribuirii ajutoarelor în Gaza și a susținut că Hamas controlează canalele de distribuție din interiorul fâșiei.

"Este imposibil în realitatea globală de astăzi să purtăm un război - nimeni din lume nu ne-ar lăsa să înfometăm și să însetăm două milioane de cetățeni, chiar dacă ar fi corect și moral, până când ne-ar returna ostaticii", a spus el, adăugând că, dacă Israelul ar controla distribuirea ajutorului în locul Hamas, războiul s-ar fi încheiat până acum și ostaticii s-ar fi întors.

"Nu poți să lupți cu Hamas cu o mână și să le dai ajutor cu cealaltă. Sunt banii lui (ai Hamasului), este combustibilul lui, este controlul lui civil asupra Fâșiei Gaza. Pur și simplu nu funcționează", a spus el.

Israelul controlează ajutoarele care intră în Gaza, iar grupurile umanitare sunt responsabile de distribuirea acestora. Deși au existat unele rapoarte anecdotice din partea locuitorilor din Gaza cu privire la furtul de ajutoare de către Hamas, nu este clar cât de răspândit este acest lucru. Trimisul special al SUA, David Satterfield, a declarat în februarie că niciun oficial israelian nu i-a prezentat lui sau administrației Biden "dovezi specifice de deturnare sau furt de asistență".

Israelul se confruntă cu critici crescânde din partea grupurilor de ajutorare și a organizațiilor internaționale pentru restricționarea ajutorului alimentar către Fâșia Gaza asediată. O declarație a Organizației Națiunilor Unite, citând experți independenți, a indicat luna trecută că foametea s-a răspândit în întreaga enclavă. Experții au acuzat Israelul că desfășoară o "campanie de înfometare intenționată și țintită", pe care au calificat-o drept o "formă de violență genocidală".

Procurorul Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și al ministrului apărării Yoav Gallant sub acuzația de "înfometare ca armă de război", printre alte acuzații.

Netanyahu a negat vehement acuzațiile, afirmând că acestea se bazează pe un "set de minciuni". El a declarat că, dacă palestinienii din Gaza nu primesc suficientă hrană, "nu pentru că Israelul o blochează, ci pentru că Hamas o fură".