ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serghei Lavrov a făcut uluitoarea afirmație că Rusia „nu a atacat Ucraina” și a descris reacția publică la atacul asupra spitalului din Mariupol ca fiind „jalnică”, în timp ce negocierile de pace au eșuat astăzi în Turcia, arată Daily Mail.

Ministrul rus de externe s-a întâlnit joi în Turcia, la Antalya, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, care a promis că țara sa „nu se va preda” Rusiei. Negocierile nu au înregistrat niciun progres în direcția unei încetări a focului.
 
La finalul discuțiilor eșuate, Lavrov a declarat: „Nu plănuim să atacăm alte țări. Nu am atacat nici Ucraina”.
 
Referitor la atacul asupra spitalului, Lavrov a declarat: „Nu este pentru prima dată când vedem izbucniri jalnice la așa-numitele atrocități comise de armata rusă”.
 
În ciuda afirmației sale bizare că Rusia nu atacă Ucraina, el a recunoscut apoi că spitalul a fost vizat în mod deliberat, motivând că acesta era ocupat de radicalii ucraineni și că toate „mamele și asistentele au fost scoase de acolo”.
 
Imaginile surprinse în timpul acestui bombardament, în care au fost ucise trei persoane, inclusiv un copil, iar mai multe altele au fost rănite, arată cum femeile însărcinate sunt scoase pe targă din clădire, printre dărâmături.
 
Dar Lavrov a declarat: „În urmă cu câteva zile, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, delegația rusă a arătat că această maternitate fusese de mult timp ocupată de batalionul Azov și de alți radicali, iar toate femeile aflate în travaliu, toate asistentele și, în general, tot personalul a fost evacuat de acolo. Acolo se afla baza batalionului ultra-radical Azov”.
 
Ministrul rus de externe a acuzat din nou Occidentul că alimentează tensiunile și a insistat că Rusia desfășoară „operațiuni speciale” în Ucraina.
 
Totodată, acesta a acuzat Occidentul că pune la dispoziția Ucrainei arme:
 
„Vedem cât de periculos acționează acum colegii noștri occidentali, inclusiv Uniunea Europeană, care, încălcând toate așa-zisele sale principii și valori, încurajează livrarea de arme letale către Ucraina”.

Lavrov a mai declarat că ucrainenii sunt folosiți ca scuturi umane de către „așa-numitele forțe de apărare teritorială” și a afirmat că Rusia asigură coridoare umanitare pentru evacuarea în siguranță a civililor, în ciuda bombardamentelor repetate asupra căilor de evacuare. 
 
Pe de altă parte, omologul său, Kuleba, a criticat întâlnirea „dificilă”, acuzându-l pe Lavrov că aduce la masa negocierilor „narațiuni tradiționale” despre Ucraina.

El a declarat după discuțiile eșuate: „Vreau să repet că Ucraina nu s-a predat, nu se predă și nu se va preda”.
 
Negocierile au fost mediate de Ankara, care a trimis drone în Ucraina și a condamnat invazia, dar a criticat sancțiunile globale împotriva Rusiei.
 
Kuleba a declarat înainte de discuții că așteptările sale sunt „limitate” și că succesul negocierilor va depinde „de instrucțiunile și directivele” primite de Lavrov de la Kremlin.
 
Rusia a cerut ca Ucraina să înceteze acțiunile militare, să își modifice constituția pentru a consfinți neutralitatea, astfel încât să nu poată adera la UE sau la NATO, să recunoască Crimeea ca teritoriu suveran rusesc și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca teritorii independente.