ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce o țară vecină a decis că purtarea măștilor nu va mai fi obligatorie la jumătatea acestei luni, ministrul sănătății din România vorbește despre „un orizont de timp”. Care speră să nu fie de un an sau doi, ci de o lună, două. Nelu Tătaru  a declarat joi că se va lua în calcul eliminarea obligativității purtării măștilor atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi aproape inexistentă.

”Deocamdată avem obligatorii măștile în spațiile închise, în transportul în comun și la locurile de muncă, cu câteva excepții. În momentul în care la nivel național vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unități spitalicești, în unitățile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măștile. Până atunci este o minimă măsură de prevenție. Gândiți-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menține. Cât timp suntem apropiați în spațiile închise, ne gândim să rămână aceste măști", a declarat Nelu Tătaru, întrebat când se va putea renunța la măști.

„Orizontul de timp ni-l va da evoluția, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităților de primiri urgențe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea și vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim și la eliminarea acestor măști", a mai spus ministrul sănătății.

Nelu Tătaru a precizat că licitația privind achiziționarea de măști pentru populație e în curs.

Între timp, Infocons a emis o nouă alertă privind măștile periculoase care se vând pe piața din România. În acest moment există 39 de tipuri de astfel de măști. Alerte de acest gen au fost emise și de Polonia, Belgia și Malta, fiind vorba despre măști prin care poate trece o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme.
 
Infocons a emis o nouă alertă pentru următoarele măști neconforme:- tipul / numărul modelului: 9901 GB2626-2006 KN95, din China, alertă transmisă de Polonia și e de tipul grav.
 
- tipul / numărul modelului: KN 95, tot din China. Alerta a fost transmisă de Polonia și este de tipul grav.

- denumire: KN95 Protective Mask, tipul/numărul modelului: KN 95, vin din China, cu alertă de tip grav transmisă de Polonia.
 
- marcă: KSL, denumire: KN95 protective mask, tipul/numărul modelului necunoscut, țara de origine China, alertă transmisă de Belgia, tip de alertă: grav.
 
- marcă: Adiutor, KYJKKJ, denumire: FFP2 Mask, tipul/numărul modelului: KY2020, țara de origine China, alertă transmisă de Malta. Aceste măști au fost găsite produse și s-au luat măsuri și în Estonia.

- tipul / numărul modelului: KN 95, țara de origine: Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Malta.

- marcă: X.Y.T XiangYanTang, denumire: KN 95 particulate respirator, cod de bare: 2054 6625, țara de origine: Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Malta.
 
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Cei care nu poartă măștile riscă amenzi între 500 și 2.500 lei.