ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Nema este studentul care i-a luat ultimul interviu marelui actor Mircea Albulescu. Maestrul a vorbit pentru ultima dată despre povestea numelui său, despre cine este de fapt Mircea Albulescu. 

 Mircea Albulescu a acordat ultimul interviu unui student: lui Cristian Nema. Meșterul Albulescu a vorbit despre copilărie, despre viață, despre moarte și despre teatru. Sau, cum îi plăcea să spună, despre "îndeletnicirea" sa.


"Tu cine ești? 

Eu sunt Cristian Nema!

Eu sunt Mircică, gata, bagă Doamne ajută! Doamne ajută în primul rând și să ne ajute Dumnezeu să ne iasa nouă atât de bine încât Măria Sa, adica publicul, sa spună 'ai chemat servitorul ăsta să mai facă puțină ordine, sa mă facă să râd sau să plâng.
 
Daca nu râzi sau nu plângi la apariția mea, înseamnă că trebuia să rămân la prima mea îndeltnicire pe care am studiat-o: și am titlu de arhitect, conductor arhitect. Înseamnă că am facut școala medie de arhitectură 4 ani de zile și după aceea m-am lăsat de arhitectură și m-am lăsat de artiscărie".

Maestrul recunoaște că școala de arhitectură l-a ajutat să își construiacă personajele.

"A fost o perioadă buna în sensul că m-a ajutat mai târziu când a trebuit sa construiesc personaje. Am știut că trebuie să aiba temelia și balcoane și o privire limpede sau oacheșă sau, dimpotrivă, o privire mai chioară așa.... după cum cere o dată textul, dupa cum cere Măria Sa , regizorul și dupa cum îi fentez pe toți și fac așa cum cred eu că este bine".

Mircea Albulescu a vorbit și despre numele pe care a ajuns să-l aibă și despre faptul că mama sa a fost cea care i-a pus numele de Mircea.

"Cine este Albulescu ăsta? Este evreu nu? Nu domne, ta-su este Vasile Albulescu, dirijor la fanfara militară, mă-sa este catoliă. Pai lucrurile stau șa, pe mine tata a zis să mă boteze ca pe tac-su. Și a spus Albulescu Iorgu și așa s-au făcut toate actele. În cristeliniță când m-a bagat am avut fericit un naș, a fost generalul Constatin Vasile și în cristelniță m-a băgat 'se botează robul lui Dumnezeu Vasile!'

Maică-mea a tăcut din gură și nu a zis nimic, dar când am început să ne înțelegem mi-a zis Mircea. Cine a fost Mircea firește că nu știu, dar ea a vrut ca în casă să poată ă strige Mircea cu o autorizație. Asta a fost povestea cu numele meu".

Din cauza numelui a avut și unele probleme:

"Am plecat în turneu in Israel de câteva ori și acolo s-a întamplat de câteva ori, Mircea haaa...da, Mircea. Dar de-adevăratelea? De-adevăratelea, Iorgu! Iorgu?, da! Și în actele de botez? Constantin! Eeee, Constantin! Da, Constantin! Și am avut o trecere extraordinară cu asta, cu Mircea, evreu, și la un moment dat am avut o mică problemă la o distribuție într-un film. Și când m-am lamurit, cică 'păi du-te și tu undeva și spune!' Foarte bine, foarte bine...mergeți la etajul doi, la tovarășul..nu mai știu cum îl chema! 'Luați loc! S-a uitat pe alea, a semnat că am fost, mi-a dat-o înapoi, mi-a cerut buletinul. 'Iorgu? Păi Mircea unde este? păi vedeți că tata și mama și toată povestea! 'Dar alt nume nu aveți?' Sunt botezat Vasile, Mircea a zis mama, Iorgu a zis tata. Dar totuși...dacă dvs ați fi evreu? Mi-a picat fisa TNAUUUUU...Eeee, tovarășu, aș vrea eu, dar nu se poate! Serios? Da a zis: Nu tovărașe, că nu este nevoie! Când a văzut că eu m-am ridicat să mă deschid la pantaloni să îi arăt! (râde). Și așa am lămurit. 

Mircea Albulescu a mai vorbit și despre oamenii din viața sa.

"Acum trebuie să îți spun așa că toți partenerii mei, cu mici excepții SUNT SUS și se uită 'să vedem ce zice ăla'. Nu am cum sa le mulțumesc, decît să le spun ca îi iubesc".


Mircea  Albulescu a murit vineri dimineața, la Spitalul Floreasca, la vârsta  de 81 de ani.
 
intr-un interviu acordat presei, anul trecut, Mircea Albulescu spunea că simte că este tot mai aproape de moarte.

''Aștept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea așteptare. Soția mea a încetat din viață acum câțiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii și eu de lumea de dincolo, de lumea ei", a spus artistul în emisiunea Dincolo de aparențe, de la Antena Stars.

''E bine în viața asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât ești pe val. Îi văd pe cei din jurul meu cum mă privesc. Cu siguranță se întreabă: Mai e, o să mai fie, o să mai poată?'', a mai spus cu regret în glas maestrul scenei românești.