ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezbaterile dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Prefectură continuă pe subiectul pelerinajului. Intre timp, restricțiile rămân în vigoare. Pelerinii cu domiciliul sau reședința în altă parte decât municipiul Iași nu pot să se așeze la rândul de la Catedrala Mitropolit
 
Mitropolia Moldovei și Bucovinei cere anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor, după ce inițial a transmis autorităților locale de la Iași că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva.În prezent, porțile Catedralei Mitropolitane sunt deschise doar pentru cei care au domiciliul din buletin în oraș.

Reprezentanții bisericii au anunțat Prefectura Iași că au capacitatea de a organiza pelerinajul, fără ca participanții să riște infectarea cu noul coronavirus.

Mitropolia a trimis o adresă oficială către toți membrii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, în care a solicitat modificarea punctului 4 din ultima hotărâre, cea care prevede că pelerinii nu au voie să atingă racla, relatează Ziarul de Iași.
Astfel, Mitropolia se angajează că va lua măsuri de prevenție sanitară la raclă, asigurând un plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră și pe care pelerinii să îl poată atinge.

Mitropolia a mai cerut ca CJSU Iași să discute la nivel național pentru abrogarea Hotărârii nr. 47 / 05.10.2020, prin care era restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă, mai ales în contextul în care aceștia susțin că și-au modificat programul de la Iași și, astfel, riscul de a se crea o aglomerație a scăzut.

Reprezentanții CJSU au trimis solicitarea Mitropoliei către CNSU pentru a obține un punct de vedere cu privire la posibila abrogare a Hotărârii nr. 47/05.10.2020, dar și un punct de vedere asumat, de la Direcția de Sănătate Publică, cu privire la posibilitatea de a permite pelerinilor să atingă racla în contextul descris anterior.

„După obținerea răspunsurilor de la CNSU și DSP Iași, vom putea organiza o ședință punctuală pentru a aduce amendamente deciziei CJSU nr 35/06 oct 2020”, au precizat reprezentanții Prefecturii Iași.