ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În contextul dezbaterilor aprinse despre valorile morale și responsabilitățile unui președinte, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a transmis un mesaj adresat atât candidaților, cât și alegătorilor.
 
El a subliniat importanța ca viitorul președinte să fie o persoană care respectă valorile creștine și care își asumă cu integritate rolul de reprezentant al României, atât pe plan intern, cât și extern.

„Președintele reprezintă țara, dar trebuie să fie în armonie cu credința poporului”

Înaltpreasfinția Sa a atras atenția asupra riscului ca viitorul președinte să adopte măsuri care intră în conflict cu valorile creștine ale poporului român, făcând referire indirectă la recentele declarații ale candidatei Elena Lasconi despre garantarea prin Constituție a dreptului la avort.

„Este penibil ca în campanie să vorbești de Dumnezeu, să vorbești de credința creștină pe care o avem noi și după aceea, în mandatul pe care îl ai, să promulgi, să aprobi anumite legi care nu mai sunt în concordanță cu credința noastră creștină. Aici apare fisura, fractura între popor și președinte”, a afirmat Mitropolitul.

Apel la candidați: „Să respecte Constituția și valorile creștine”

Mitropolitul Banatului a subliniat că președintele trebuie să fie un exemplu de moralitate și credință. „Dacă mă întrebați cum ar trebui și ce calități să aibă un președinte, v-aș spune treaba aceasta: ca om al Bisericii, pe tabela mea de valori, ar fi aceasta. Mai întâi mi-aș dori să fie un om care crede în Dumnezeu. În al doilea rând, ar trebui să fie un om care iubește țara aceasta și iubește și pe cei ce locuiesc în ea și să nu promită lucruri care nu sunt în fișa postului de președinte”, a spus el.

El a făcut apel ca promisiunile electorale să fie în concordanță cu atribuțiile funcției și valorile morale: „Președintele nu este cel care dă case, care face autostrăzi, care face spitale. El are cu totul și cu totul alte probleme legate de menținerea unui echilibru social în țară.”

Mesaj pentru alegători: „Gândiți-vă ce valori vreți să reprezinte președintele”

Mesajul transmis de Mitropolit vine pe fondul dezbaterilor legate de propunerile de garantare a dreptului la avort în Constituție, precum și de alte subiecte sensibile din campania electorală. Elena Lasconi, una dintre candidatele la alegerile prezidențiale, a declarat că „ar fi bine să facem un referendum, să garantăm dreptul la avort în Constituție”.

Mitropolitul Ioan avertizează asupra consecințelor unor astfel de inițiative: „Imaginați-vă dumneavoastră ce s-ar întâmpla dacă ar fi ales un președinte și după o vreme s-ar descoperi, s-ar găsi în CV-ul ascuns al lui anumite lucruri și fapte care nu i-ar face cinste. Asupra cui s-ar revărsa aceste fapte? Asupra întregii țări, asupra României, în mod cert.”

Concluzie: Credința și valorile morale, fundamentul deciziei de vot

Apelul Mitropolitului Ioan este unul clar: să alegem un lider care respectă valorile creștine și care poate reprezenta cu demnitate poporul român. Mesajul său este o invitație la reflecție, atât pentru candidați, cât și pentru alegători, într-un moment crucial pentru viitorul țării.
 
 
În cadrul unei dezbateri prezidențiale moderate de comediantul Cosmin Nedelcu (Micutzu) pe YouTube, candidații Elena Lasconi și George Simion au abordat subiecte sensibile precum avortul și adopțiile de către cuplurile gay.

Propunere ÎNFIORĂTOARE a Elenei Lasconi dacă ajunge președinte: Vrea să bage uciderea copiilor, avortul, în Constituție

Dreptul la avort: opinii divergente, dar pro-alegere

Elena Lasconi a șocat și anunță că, dacă va ajunge președintele României, va organiza referendum pentru garantarea dreptului la avort în Constituție:

„Înțeleg foarte bine dreptul femeii la avort. Ar fi bine să facem un referendum, să garantăm asta în Constituție. Nu mi se pare drept să nu ai această posibilitate și mai trebuie să lucrăm și în zona educației, unde nu am văzut să se întâmple nimic în 35 de ani. Mă refer la educația sexuală în școli. Sunt mulți medici în România care spun că din motive religioase nu fac avorturi în spitalele de stat, dar în clinicile private o fac.”

George Simion, deși pro-alegere, a insistat asupra dreptului medicilor de a refuza efectuarea avorturilor:

„Drepturile fundamentale ale omului sunt prevăzute în Carta Europeană. Intenționăm să respectăm aceste acte. Nu vom interzice dreptul la avort. Noi avem patru pioni, printre care și libertate. Țin la această libertate de opțiune. E și dreptul medicului, atât timp cât e o chestiune din bani publici. Nu îi obligați pe acei medici să facă ce vreți voi să facă asupra corpului vostru.”

Adopțiile de către cuplurile gay: perspectiva interesului superior al copilului

Elena Lasconi a explicat că deja există metode legale prin care persoane LGBTQ+ pot adopta:

„Am spus mereu că trebuie să fie interesul copilului. Deci, dacă asta e ultima soluție, cel mai bine e să fie adoptat de un cuplu de persoane de același sex. Am spus că se poate și acum. O femeie sau un bărbat pot înfia un copil. Ancheta socială verifică interesul major al copilului. E legal. Când nu avem un parteneriat civil, o persoană, nu trebuie neapărat să se afișeze în cuplu, poate adopta un copil. Lucrurile se pot face legal după ce vom legaliza parteneriatul civil.”

George Simion, pe de altă parte, a reiterat poziția sa conservatoare:

„Poziția mea e clară, eu am votat la referendumul pentru familie, căsătoria e între un bărbat și o femeie. Nu vreau să fac atacuri, dar rămân consternat, la fel cum am rămas și luni, de unele chestiuni care sunt cât se poate de evidente. Măcar să aibă curajul candidații să își asume o poziție.”