ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, aniversează vineri, 20 iulie, primirea arhieriei. Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat Înaltpreasfinției Sale un mesaj de felicitare, scrie basilica.ro.

Selejan Ioan s-a născut la 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, jud. Bihor, la botez primind numele Ionel; a urmat Liceul „Constantin Brâncuși” din Oradea (cu bacalaureat în 1971) și apoi cursurile Facultății de Instalații și Automatizări a Institutului Politehnic din București (1971- 1976).

A continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (promoția 1986); un deceniu mai târziu, a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990); cursuri de specializare la Institutul Biblic din Ierusalim și, în paralel, studii de doctorat (tot acolo) în Studii Biblice, Egiptologie și Orientalistică (1991-1994).

Încă din perioada studiilor în țară a fost frate de mănăstire, dar și inginer la Arhiepiscopia Craiovei (din anul 1979); în timpul slujirii ca inginer au fost restaurate câteva mănăstiri importante: Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăț, Crasna; a fost călugărit cu numele Ioan și hirotonit ierodiacon și ieromonah (1990).

Între anii 1990 și 1991 a fost stareț al Mănăstirii Lainici, iar apoi superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim, până în vara anului 1994 (tot acum este hirotesit și arhimandrit); la 9 iulie 1994 a fost ales episcop pentru noua eparhie a Covasnei și Harghitei, hirotonit în data de 20 iulie și intronizat la Miercurea Ciuc în 25 septembrie 1994;

În timpul păstoririi Eparhiei Covasnei și Harghitei: a coordonat înălțarea unor lăcașuri de cult, s-a preocupat în egală măsură și de restaurarea monumentelor istorice și bisericești, a inițiat întemeierea multor asociații, societăți și fundații românești în zonă.

A înființat foaia bisericească eparhială Grai românesc, a publicat articole în presa bisericească; a coordonat monumentala lucrare: Românii din Covasna și Harghita. Istorie. Biserică. Școală. Cultură (Miercurea Ciuc, 2003).

În urma hotărârii Sfântul Sinod (16 decembrie 2014), în data de 28 decembrie 2014 a fost instalat ca Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, în Catedrala din Timișoara.

IPS Ioan este unul dintre vrednicii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care a păstrat viu spiritul național românesc într-o zonă greu încercată de nedreptățile istoriei.

„Constatăm cu durere că în ultimul sfert de secol a mai murit o Românie”, spunea Mitropolitul Banatului,  IPS Ioan, într-o minunată Pastorală de Crăciun, în 2017, în care îi cerea lui Dumnezeu să binecuvânteze și să păzească gândul nației române pentru ca pe la porțile Europei să nu se mai audă cuvintele: Român, caut țară!”.

„Iubiți tineri, visați și ziua, însă nu visul unei frunze ruginii de toamnă. Visul vostru să fie mereu la dulcea Românie și nu uitați că Anul 1918 este parte din povestea fără sfârșit a neamului nostru românesc”, este îndemnul adresat de  IPS Ioan în Pastorala de Crăciun.  „Păziți această bucurie sfântă a Nașterii Domnului, a întâlnirii cu Pruncul Iisus pe Care să-L duceți și în sălașele dumneavoastră. Primiți și creșteți un prunc în numele lui Iisus, Cel ce este Prietenul pruncilor”, spune Mitropolitul Banatului în scrisoarea sa pastorală.